Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Εκκλησιαστικές επιτροπές κατά βανδάλων

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΑ ΒΑΝΔΑΛΩΝ

Η Ιστορία ισχυρίζεται πως το έθνος των Βανδάλων σβήστηκε από τις δέλτους της, δεν αποκλείεται όμως να επέζησαν μερικοί και να εγκαταστάθηκαν στο νησί μας, ιδιαίτερα στο καταπατημένο από τους Τούρκους τμήμα του. Είτε εξέλιπαν όμως οι Βάνδαλοι ως έθνος είτε όχι, ο όρος βανδαλισμός έμεινε, για να θυμίζει καταστροφές έργων τέχνης, ναών και άλλων έργων πολιτισμού που διέπραξαν οι Βάνδαλοι στον κύκλο της ιστορικής ζωής τους.

Ο απολογισμός της εισβολής στην πτυχή της πολιτισμικής κληρονομιάς αναφέρει πως «πάνω από 500 εκκλησίες, παρεκκλήσια και 17 μοναστήρια έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί και λιγότερες από 10 εκκλησίες βρίσκονται σε σχετικά αποδεκτή κατάσταση. Αρκετές έχουν λεηλατηθεί και καταστραφεί άλλες κατεδαφίστηκαν ή μετατράπηκαν σε αποθήκες, στάβλους, ξενώνες, μουσεία, κινηματογράφους, δημόσια αποχωρητήρια, κοιτώνες ή αποθήκες όπλων του τουρκικού κατοχικού στρατού.»

Το τελευταίο έγκλημα κατά του πολιτισμού κατέγραψαν οι εφημερίδες μεσούντος Νοεμβρίου 2007: Ναός χωριού της επαρχίας και μητροπόλεως Κερύνειας μετατράπηκε σε φούρνο πήλινων αγγείων.
Πριν από αρκετό καιρό είχε γίνει λόγος για ανασύσταση των επιτροπών των κατεχομένων ναών, για να προβούν σε καθαρισμό ή καταμέτρηση των ζημιών ή ό, τι άλλο. Ήταν μια καλή σκέψη, που δεν πραγματοποιήθηκε. Ήλθε σ’ επαφή ο Μακαριότατος στα τελευταία ταξίδια του με πολλούς θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες και πήρε διαβεβαιώσεις για το δίκαιο των αιτημάτων μας, να σεβαστούν οι κατακτητές το θρησκευτικό μας θησαυροφυλάκιο, την κατεχόμενη γη μας. Θεωρήθηκε μάλιστα Ευρωπαϊκή υπόθεση η αποκατάσταση των ναών και των άλλων μνημείων πολιτισμού.
Δυστυχώς η Τουρκία, χτυπά την πόρτα της Ευρώπης, δίνει εξετάσεις καθημερινά και αποτυγχάνει στο κεφάλαιο «σεβασμός πολιτισμού», μετά πολλών επαίνων. Διαγράφει αποφάσεις, συμφωνίες, αρχές και ποδοπατεί τον πολιτισμό.
Ωστόσο εκκλησιαστικές επιτροπές κατεχομένων ναών έπρεπε να υπάρχουν και να λειτουργούν από την πρώτη μέρα της εισβολής. Για να αναλάβουν τη σωτηρία των ναών τους. Να παρακολουθούν τι γίνεται και να το καταγγέλλουν. Όταν επρόκειτο να γίνουν εκλογές αρχιεπισκόπου τόσοι και τόσοι δήλωσαν έτοιμοι να υποστηρίξουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Άρα εκλογές για ανάδειξη εκκλησιαστικών επιτρόπων των κατεχομένων ναών μας δεν είναι ανάγκη να γίνουν. Αρκετοί επέδειξαν ενδιαφέρον να εκπροσωπήσουν τους ναούς ή τις ενορίες τους. Οι κατάλογοι υπάρχουν.
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει τον πρώτο λόγο και μαζί του οι μητροπολίτες των κατεχομένων μητροπόλεων. Η ανασύσταση των εκκλησιαστικών επιτροπών έχει ήδη καθυστερήσει τριάντα τόσα χρόνια. Φτάνει να μην πιστέψουν οι ίδιες ότι είναι αχρείαστες. Έργο σημαντικό έχουν να επιτελέσουν.