Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συνεχίζω να θλίβομαι

Συνεχίζω να θλίβομαι

Συνεχίζω να θλίβομαι, γιατί στα παιδιά μας δε δίνουμε την ευκαιρία να ζήσουν πνευματική ζωή, να θλιβούν, να χαρούν εκτός των σωματικών και βιολογικών, να αγαπήσουν την ποίηση, να μετάσχουν σε ένα απόδειπνο ή σε μια βραδιά των χαιρετισμών στη Θεοτόκο, ή να ακούσουν τον μεγάλο κανόνα του Ανδρέα Κρήτης που ψάλλεται αυτές τις μέρες στις εκκλησιές μας στα απόδειπνα ή να χαρούν με την νίκη της ορθοδοξίας, που σήμερα γιορτάζουμε ή ή ή .

Ίσως να συμπεριφέρομαι σαν γερόντιο, αλλά είναι τόσα τα ωραία από τα οποία τα παιδιά μας απέχουν με τη σύγχρονη ζωή, που είναι ανάγκη κάποτε και κάποιος να τους τα δείξει, να τους πει πως υπάρχουν ψαλμοί μετανοίας, ψαλμοί μοναδικοί και ανεπανάληπτοι, αγώνες υπέρ ή εναντίον των εικόνων, μάχες για θέματα άλλα εκτός από το ασφαλιστικό, την αύξηση των πετρελαιοειδών, την είσοδο στα πανεπιστήμια, τον α ή β, χρηστό ή άχρηστο δάσκαλό τους.

Πότε θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν Θουκυδίδη, πότε Όμηρο , πότε έστω Ανδρέα Κρήτης, να γονατίσουν μαζί του και να ζητούν συγχώρεσή , να ανοίξουν την καρδιά και να καταλάβουν πού βρίσκονται, τι θέλουν

Δεν είναι με τα χρόνια που έρχονται αυτά. Πρέπει να τα δουν έστω και επιτροχάδην να τα περάσουν ένα χέρι, να ακούσουν έστω την ψυχή που πονά, που φοβάται το θάνατο, την κρίση, που χαίρεται ή που έχει αντίπαλους πιο δυνατούς, έστω το διάλογο Αθηναίων και Μηλίων. Να δουν πόσο οι Αθηναίοι μοιάζαν με τους Τούρκους κι οι Μήλιοι πόσο όμοιοι με μας. Πρώτα τα διαδικαστικά θέματα και ύστερα, το δίκαιο είναι για τον αδύνατο,.. για το δυνατό είναι το συμφέρον.

Κάποτε θα πρέπει να μάθουν να φιλοσοφούν, να χαίρονται να εργάζονται σοβαρά, να λυπούνται με τη λύπη του άλλου και να χαίρονται με τη χαρά του, να γεμίσουν από πνευματική ζωή κι αυτή δεν βρίσκεται ούτε στους υπολογιστές ούτε στις αγορές.

Πότε νιώθεις πως είσαι ελεύθερος; Κι η απεχθής απάντηση, όταν μπορώ να αγοράζω ό,τι θέλω, να διασκεδάζω όπως και όποτε θέλω, να έρχομαι στο σπίτι όποτε θέλω. Αυτό είναι για μένα ελευθερία, απαντούν οι περισσότεροι και εγώ συνεχίζω να θλίβομαι.

Πρώτη Κυριακή Νηστειών. Της Ορθοδοξίας σήμερα. Τι είναι αυτό; Αν δεν πάτε στην εκκλησιά, μην ανοίξετε εγκυκλοπαίδειες. Μόνο στην εκκλησία μαθαίνονται αυτά.