Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Εμμανουήλ Κάντιε


Εμμανουήλ Κάντιε

Αγαπητέ μου Εμμανουήλ Κάντιε, αν έχετε χρόνο, περάστε κι από τα μέρη μας, να δείτε πώς τίθεται σε εφαρμογή το αξίωμά σας «μη χρησιμοποιείτε τον άνθρωπο ως μέσο, γιατί είναι αυτοσκοπός» Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ο σκοπός των πράξεών μας, η τελείωσή του, η ανθρωπιά του. Δεν χρησιμοποιείται ως μέσον για να επιτύχουμε άλλα οφέλη. Ηθική του Καντίου. Κι επειδή βέβαια είδε ή σκέφτηκε όλα αυτά, καλό θα ήταν να ΄ρχόταν να δει ιδίοις όμμασι πώς χρησιμοποιεί ο μέγας εγκληματίας νεοχίτλερ τους ανθρώπους, την ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση και προστασία, για ασφάλεια και ευημερία. Τους σωριάζει, τους μαζεύει,  τους καθοδηγεί να ακολουθούν τους στρατιώτες και αστυνομικούς του, και επιτίθενται για να διαβούν σύνορα που οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να φυλάγουν, τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

‘Οσες αναλύσεις κι αν διάβασα για την κατάσταση αυτών των ημερών στην Ελλάδα, στα σύνορα και στα νησιά της, όλες επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία με το διαβολικό της σχέδιο προσπαθεί να εξαγάγει τα προβλήματά της των πολέμων με τη Συρία και στη Λιβύη, τα οικονομικά της αδιέξοδα, την παγίωση της πρωτοκαθεδρίας του Ερντογάν ανάμεσα στους συμπολίτες του και στους προκατόχους του, την πραγματοποίηση των ονείρων για γαλάζια πατρίδα και πηγές ενέργειας, για μοιρασμό του Αιγαίου, για εξαναγκασμό της Ευρώπης να τον υπακούει και να τον εξυπηρετεί, σε ένα παιχνίδι ανάμεσα σε Μπούτιν και τον φίλο του συνεργάτη και συνεταίρο Τραμπ.

Η χρήση των ανθρώπων ως μαλακών όπλων για κάθε περίσταση, με τα παιδιά στο χέρι, με τις κραυγές στον αλλάχ, με την παραπληροφόρηση, με τις υπόγειες απειλές, « ίσως κι οι Έλληνες γίνουν πρόσφυγες, ας είναι πιο σπλαχνικοί,» ο άλλος, ο δικός μας, «είναι ανθρωπιστικό το θέμα», με τόσους αγνοούμενους δικούς μας, με ελάχιστες πιθανότητες να βρεθούν ολόκληροι οι σκελετοί τους, με την κακοποίησή τους, με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, «είναι ανθρωπιστικό το θέμα», κι οι άνθρωποι εξαποστέλλονται βολίδες εναντίον των φρουρών των συνόρων. Υπάρχουν σύνορα, υπάρχει κράτος. Σεβασμός στον άνθρωπο σημαίνει να μην χρησιμοποιείται ως μέσο για να επιτύχει ο πάσα δικτάτορας την υποδούλωση των συνανθρώπων του.

Ανήθικος ο πόλεμος, αλλά η ανθρωπιά βλέπει και φρίττει γιατί του κακού η σκάλα τέρμα δεν έχει.