Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΊΩΑΝΝΟΥ, ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕς ΙΣΤΟΡΙΕς ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Άννα Λύμπουρα Παπαϊωάννου, Το Πράσινο Ψυγείο και Άλλες Ιστορίες Εσωτερικού Χώρου, Ποίηση

(προμετωπίδα και κοσμήματα της ζωγράφου Φλώριας Μούσκου)

Για να συλλάβει ο αναγνώστης την τέχνη και τα νοήματα της ποιήτριας, θα πρέπει να ταυτιστεί μαζί της, εγχείρημα δύσκολο, γιατί ο λόγος είναι πρωτότυπος και απαιτητικός. Άρα το κέρδος είναι η άλλη όψη των πραγμάτων που παρουσιάζει με την ποίηση, τις εικόνες, τις λέξεις, τους φορείς των νοημάτων της. Χρονικά και τοπικά τοποθετείται το έργο στην ειρηνική ζωή στην Κύπρο και ακολούθως στην περίοδο της τουρκικής εισβολής.

Η συλλογή αρχίζει από την ανάγκη της ποιήτριας να εκφραστεί, γιατί είναι πλήρης, και καταλήγει σε πυκνό κέντημα ζωγραφιά του νησιού. Η μεταξύ διαδρομή, λογικά διαβαθμισμένη, περνά από την προσωπική ζωή, οικογενειακή, την ευρύτερη του περιβάλλοντός της, σε πεζό ή ποιητικό λόγο. Εισέρχεται  σταδιακά στις αντιφάσεις της ζωής, τους προβληματισμούς για τη ζωή και τον θάνατο, σε μια επίπονη προσπάθεια σύλληψης του νοήματος, σύλληψης του άληπτου, και προχωρεί σε ένα διάλογο με άλλους μεγάλους του Λόγου.

Μια πληγή συνοδεύει την πορεία που λήγει στο δοξολόγημα του τόπου.

Παρθενικός λόγος και τρόπος σκέψης, εικόνες και συνειρμοί, μελετημένη δομή της συλλογής, σε υψηλά επίπεδα η ποίηση της Άννας Λύμπουρα Παπαϊωάννου προκαλεί τον θαυμασμό του αναγνώστη- μελετητή.

Στέλιος Παπαντωνίου