Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

αντωνιου του μεγάλου

 

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ

Μεγάλο όνομα για την οικογένεια ο Αντώνης, αφού πρώτος ο παππούς Παπάντωνης ήταν ο αρχηγέτης, όντως ασκητικός και σεβάσμιος, κι έτσι τα παιδιά του έδωσαν το όνομά του στα δικά τους.

Ο Αντώνης της Αλεξάνδρας, της πρώτης, της  μεγάλης, κρεοπώλης στην Παλουριώτισσα, μας άφησε χρόνους τον καιρό  του κορονοϊού, δέκα πρόσωπα επιτρεπόταν να παραστούν στην κηδεία, όταν ο γιατρός του είπε πως έχει καρκίνο και θα αρχίσει θεραπεία, αυτός, έχοντας πρόσφατο το παράδειγμα του γιου του που έχασε ύστερα από μάχες με την αρρώστια, αρνήθηκε, υπόγραψε πως δεν θέλει θεραπεία, πήγε στο σπίτι κι ενώ παρακολουθούσε από τηλεόραση τη θεία λειτουργία πέταξε, μια Κυριακή στον ουρανό.

Ο Αντώνης της Μοιρούς, ο μεγάλος της, μεγαλωμένος στον άγιο Επίκτητο, στον παράδεισο της θάλασσας και της στεριάς, ανάμεσα στις ελιές και στο κολύμπι, τα καλοκαίρια το γλεντάγαμε εκεί στου Τζιυρκού, του Σκάρου το σπίτι ένα πραγματικό μοναστήρι, με καμάρες και πηγάδι για νερό, βρέθηκε με την προσφυγιά στην Πάφο, ξενοδοχειακά, αν δεν γινόταν η εισβολή θα είχαν δικό τους ξενοδοχείο πάνω στο κύμα στο χωριό τους, άλλοι χαίρονται τώρα τις ομορφιές, κι ο Αντώνης τα παιδιά του, την οικογένειά του.

Ο Αντώνης της Ξενούς εργαζόταν με τον πατέρα του Κυριάκο στις οικοδομές, καλούπια έφτιαχναν, μια άκακη ψυχή, δημιούργησε την οικογένειά του, όλοι επιτυχημένοι, χαρές να έχει στη ζωή του.

Ο Αντώνης της Δεσπούς, χαίρεται με το ποδήλατο βόλτες στην παραλία της Λεμεσού, έχασε από καιρό τη γυναίκα του, συνάδελφος ήταν στη Λάρνακα, ασχολήθηκε με το κέντρο που ονειρευόταν πάντα ο πατέρας του να ιδρύσει, δούλεψαν εκεί όλοι αρκετά, τώρα ησυχία και γαλήνη, τελευταία  έθαψαν και τη Δεσπού.

Ο Αντώνης του Σωκράτη, ο δικηγόρος της οικογένειας, η μεγάλη καρδιά, εγκαινιάσαμε μια καλή συνήθεια, να βρισκόμαστε τα ξαδέλφια, να ενοικιάζουμε ένα λεωφορείο και να πηγαίνουμε τις εκδρομές μας,  αξέχαστες περιοδείες, στιγμές ανεπανάληπτες, όλοι του χρωστούμε τις νομικές του συμβουλές, ο Θεός να τον έχει καλά.

Δέκα παιδιά είχε ο Παπάντωνης, οι πέντε έδωσαν το όνομα στα παιδιά τους. Ο  Γιώργος προτίμησε το Παντελής, ο Κύπρος στην Αυστραλία μόνο κόρες έκαμε, ο Κώστας ονόμασε Χρυσόστομο και Ανδρέα δυο παιδιά του, γιατί είχαν πεθάνει δυο αδέλφια του, Χρυσόστομος και Ανδρέας του Παπάντωνη.

Ελπίζω να έκαμα σωστό τον απολογισμό. Να μας ζήσουν οι Αντώνηδες.