Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Παναγιώτης Τελεβάντος

 Παναγιώτης Τελεβάντος

Αιωνία του η μνήμη. Τον γνώρισα καθηγητή θεολόγο, συνεργαστήκαμε στην έκδοση της περιοδικού των Φίλων του Αγίου Όρους «Ορθόδοξη Μαρτυρία». Ύστερα το βάρος επωμίστηκε εξολοκλήρου ο Ανδρέας Κυριακού. Άξιος.

Ο Παναγιώτης ήταν μαχητικός άνθρωπος, παρόλο που στην καθημερινή του ζωή φαινόταν ήρεμος και γαλήνιος. Μαχητικός για την Ορθοδοξία, και εναντίον των οικουμενιστών.

Έζησε στην Αμερική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γνώσεις του πολλές και η χρήση της ελληνικής γλώσσας καταπληκτική. Οι καλοί θεολόγοι διακρίνονταν για την οξεία και αιχμηρή τους γλώσσα.

Στο σπίτι του, στην οδό Αδρία, έμενε με την Ιουλία τη μάνα του και τον κύριο Μιχαλάκη, τον πατέρα, ένα λεβεντάνθρωπο. Βιβλία πολλά, εικόνες αγίων πολλές, εκεί είδα για πρώτη φορά την εικόνα του αγίου Παναγιώτη.

Διατηρούσε δικό του μπλοκ, μέσα στο οποίο πολλές φορές φιλοξένησε κείμενά μου. Ιδιαίτερα αγαπούσε την θρησκευτική ποίηση.

Η μαχητικότητά του τον οδήγησε μερικές φορές σε σύγκρουση με άλλους θεολόγους ή ιερωμένους, γιατί δεν άφηνε έξω κριτικής κανένα, ουδέ του Οικουμενικού Πατριάρχου εξαιρουμένου. Συνεπής στις κρίσεις του, υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, με βάση τα ιερά γράμματα.

Όταν επέστρεψε από την Αμερική, ερχόταν στον άγιο Κασσιανό, εκεί παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία και κοινωνούσε των αχράντων μυστηρίων. Αγνώριστος την πρώτη φορά που τον είδα, με μια τεράστια γενειάδα, αλλά τα αστραφτερά μάτια του μαρτυρούσαν την ταυτότητα. ‘Υστερα τον συναντούσα στη γειτονιά του, εκεί στο παντοπωλείο αγίου Αντωνίου, και στο τέλος τον χάσαμε.

Ο Παναγιώτης ο μαχητής, ο φίλος, ο άριστος γνώστης των γιγνομένων στην Εκκλησία παγκοσμίως, άφησε τον μάταιο κόσμο, ήσυχος γιατί έθεσε θεμέλια με το περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και τις δημοσιεύσεις του.