Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Στέλλα Ρωτού


Στέλιος Παπαντωνίου

Στέλλα Ρωτού, Μέσ’ από τις θάλασσες(διηγήματα)

Η αγωνία της ελληνικής Κύπρου ολοζώντανη μεταδίνεται στον αναγνώστη, αλλά και τα όρια του παρόντος κόσμου ξεπερνιούνται και θραύονται μέσα στα διηγήματα της συλλογής. Περιγράφονται από τη μια οι καταστάσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων στην Κύπρο, με αντιπροσωπευτικό λόγο, μέσα στον οποίο ο καθένας μας αναγνωρίζει τον παθόντα εαυτό του, σε άλλα όμως διηγήματα η στροφή είναι τόσο εσωτερική, ώστε να γίνεται το ίδιο το κορμί των ηρώων της. Με πολιτικά μηνύματα φορτισμένα διηγήματα αλλά και με πολύ συναίσθημα, αναγινώσκουμε τους ήρωες, τη συγγραφέα και τον λαό μας.

Αυτοβιογραφικά, με κρυφή νοσταλγία, ευγενική θλίψη για τον απολεσθέντα παράδεισο, γραφή ώριμη, καταθέτει την αποδοχή στη μοίρα, κάποτε όμως την εξέγερση και επανάσταση, ως πότε!

Πολύ κυπριακές στιγμές, πονετικές, η επίσκεψη στο σπίτι από το οποίο προσφυγοποιήθηκε, οι μνήμες, οι εικόνες των αλλοτινών καιρών, ο τόπος είναι οι άνθρωποι κι οι άνθρωποι χαμένοι. Κάποτε όμως γίνονται και θαύματα, για να σώζεται η ανθρωπιά.

Ευθύγραμμες αφηγήσεις στην αρχή, στα πρώτα κυπριακά -ας πούμε- διηγήματα, η συγγραφέας δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτε, σίγουρη για τη γραφή της. Κι εκεί που νομίζεις πως όλα κυλούν ομαλά, Η Επιταγή της Μοίρας, νεύρο στη γραφή, μοντέρνος τρόπος εκφοράς του λόγου, εναλλαγή ρυθμών, τα απρόοπτα, η περιπέτεια, κεντρίζουν νέα ενδιαφέρουσα ανάγνωση. Διηγήματα με το βαθύτερο νόημα της ανθρωπιάς, έστω κι αν αδιόρατα υποβόσκει ένας διδακτισμός, επειδή ξεχειλίζουν από καλοσύνη και αληθινές   - έστω μικρές-  πινελιές, χαράζονται στη μνήμη.

Κάποτε ποιητική γραφή, λυρικά εκ βαθέων ποιήματα- διηγήματα,, με φιλοσοφικό βάθος και στέρεο υπόβαθρο, ψυχανάλυση, πείρα και πεποίθηση, ο προβληματισμός για τη ζωή με μια γερή φαντασία γράφουν εμπλουτισμένα διηγήματα. Ουσιώδης η ψυχολογία των ηρώων που αποτυπώνεται με υπερρεαλιστικές εικόνες, κάποτε θυμίζουν συναξάρια αγίων και την πάλη τους με την αμαρτία, σ’ έναν κόσμο ονειρικό, μα περισσότερο εφιαλτικό. Ταξίδια πέραν του τόπου και του χρόνου.

Κάποτε όμως η πραγματικότητα είναι πιο εφιαλτική, Γι΄αυτό και η Στέλλα Ρωτού έχει σπάσει τα όρια των κόσμων και με τη δύναμη της πέννας της ταξιδεύει τους αναγνώστες της μέσ’ από τις θάλασσες, το βιβλίο της με τα δεκατέσσερα διηγήματα, αξιοδιάβαστο, καλοτάξειδο.