Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Μαρία Μιχαηλίδου Παλαμάς...

 Μαρία Μιχαηλίδου, Κωστής Παλαμάς «Με τα τρισεύγενα παιδιά…»  Μελέτη, Λευκωσία 2022

Η Μαρία Μιχαηλίδου σε ένα βιβλιαράκι των 60 σελίδων κατορθώνει να μας δώσει τον πνευματικό πλούτο του Κωστή Παλαμά, ενός μεγάλου αλλά ξεχασμένου εν πολλοίς σήμερα ποιητή, στη σχέση του με τα παιδιά, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την συγγραφέα θέμα.

Η προσπάθεια της Μαρίας Μιχαηλίδου στέφεται με επιτυχία, γιατί ξαναφέρνει στο φως συγκεντρωμένες σημαντικές στιγμές της ποιητικής πορείας του Κωστή Παλαμά, κι αν εστιάζει στη  σχέση του με τα παιδιά, από το μερικό μπορεί κανείς να συμπεράνει για το γενικότερο έργο του ποιητή και την σπουδαιότητά του.

Σ’ αυτή τη μελέτη παρακολουθούμε τη συμβολή του Κωστή Παλαμά στη λογοτεχνία για παιδιά και λογοτεχνικά βιβλία για τα παιδιά, προτροπές για συγγραφή βιβλίων για παιδιά, προτροπές στα παιδιά για διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Η συγγραφέας επιλέγει χωρία που αποδεικνύουν την αγάπη του Παλαμά για τα βιβλία και παραθέτει στοιχεία για ανθολογημένα του ποιήματα στα αναγνωστικά και ανθολόγια που διδάσκονται στη δημοτική εκπαίδευση και στο γυμνάσιο.

Ακολουθεί επίμετρο και παράρτημα στο οποίο δημοσιεύεται η εργασία της Μαρίας στα εφηβικά της  χρόνια, όταν διδασκόταν τον Δωδεκάλογο του Γύφτου στην Στ΄Γυμνασίου, μια συγκινητική υπόμνηση ενός διδασκόμενου τότε έργου που άφησε τη σφραγίδα του σε δασκάλους και μαθητές.

Χαλκέντερη, μέλισσα του ωραίου, συγκεντρώνει σε βιβλιάρια τον πνευματικό της μόχθο και μας χαρίζει απλά και καθαρά την αγάπη της στα γράμματα και στον πολιτισμό.