Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Χρίστος Τσιαήλης Ούγκα

 Χρίστος Ρ. Τσιαήλης, Ούγκα, οστικοί ιστορισμοί, ποίηση, εκδόσεις Γκοβόστη

Ο Χρίστος Τσιαήλης είναι λογοτέχνης, εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα με πολύ προσωπικό τρόπο, ανοίγει τον δρόμο του στην ποίηση πρωτότυπα, συλλαμβάνει μια μεγάλη ιδέα, την καταγράφει και δομεί ποιητικώ τω τρόπω, μακριά από τους συνήθεις. Χαράζει τη δική του πορεία και σφραγίζει την πολύ προσωπική του λογοτεχνική παραγωγή.

Στη νέα του έκδοση ποιημάτων με τίτλο «Ούγκα οστικη ιστορισμοί» αν ήταν ιστοριοδίφης, αρχαιολόγος, ανθρωπολόγος, επιστήμονας της πορείας του ανθρώπου στη γη και της εξέλιξής του, θα συμπλήρωνε με βιβλιογραφία και παραπομπές σε επιστημονικά συγγράμματα. Αν ήταν φιλόσοφος, θα ανέπτυσσε τις θεωρίες του λογικά και με συνέπεια.

Η ποίηση είναι ελευθερία. Γι’ αυτό και στο έργο του αυτό ο ποιητής, ενώ καταγράφει αδρομερώς κύριους σταθμούς της πορείας του ανθρώπου στη γη, με κύριο την γλώσσα, υπομιμνήσκει υποσυνείδητα τις φιλοσοφικές θεωρίες των Στωικών περί εκπυρώσεως, όπως τις δέχθηκε και ο Νίτσε, δηλαδή περί της φθοράς και επαναδημιουργίας του ιδίου ακριβώς κόσμου. Υποβάλλει επίσης στους γνώστες την πορεία του παλαμικού Γύφτου, που καταστρέφει τις τρέχουσες έννοιες της θρησκείας και πατρίδας και επαναφέρει στη ζωή κεκαθαρμένες στον κόσμο των Ιδεών.

Έτσι και ο ποιητής ποιεί τον κόσμο και την πορεία του της άνω και κάτω οδού, αφήνοντας τον αναγνώστη προβληματισμένο για το εγχείρημα.