Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Καίτη Χρίστη

 ΚΑΙΤΗ ΧΡΙΣΤΗ, ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, 2022

Η Καίτη Χρίστη είναι ασύγκριτη στην ευαισθησία και στην εκφραστική δύναμη. Πλησιάζει το έργο των άλλων, πεζό ή ποιητικό, πλήρης γνώσεων και βιωμάτων, γι’ αυτό με το φιλολογικό της νυστέρι τέμνει το έργο με αγάπη, εισέρχεται στην καρδιά του, στα βάθη εντός του, και, έχοντας εκφραστικό θησαυροφυλάκιο μεστό,  εκφράζεται με ευγένεια και με τη μαγεία του λόγου, προκαλώντας τον θαυμασμό του αναγνώστη.

Τα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, θεολογικά έργα με τα οποία ασχολείται, πολύπλοκα και πολυδύναμα, δέχονται την διεισδυτική ματιά της και της αφήνουν τα βαθύτατα μυστικά τους. Και αυτή, μάγος των λέξεων, των εκφράσεων, των παραθεμάτων, παρουσιάζει αριστοτεχνικά τα κείμενά της, ελκυστικά και αποκαλυπτικά και του αντικειμένου τους και της δεξιοτεχνίας της.

Επειδή μερικών ποιητών το έργο είχα κι εγώ την τύχη να μελετήσω και να γράψω για αυτό,  συγκρίνοντας τις δύο παρουσιάσεις, αναγνωρίζω την ανωτερότητα των εκθεμάτων της Καίτης Χρίστη. Μερικά από τα έργα στα οποία διεισδύει διδάσκονται ή διδάσκονταν στα σχολεία και έτσι  αποκαλύπτεται στο έργο της και η υπεύθυνη παιδαγωγός, γιατί ξέρει το αντικείμενο και τους αναγνώστες. Όντως γίνεται πλουσιότερος ο μέτοχος της πνευματικής της τραπέζης.

Ντοστογιέφσκι και Σιμόνη Βέιλ, ανώτερα πνεύματα, με υψηλές συλλήψεις, ή διεισδυτικά στο  εσώτερο του καταπετάσματος, που προσπάθησαν να συλλάβουν και εξέφρασαν πτυχές της ανθρώπινης νοοτροπίας, του επί μέρους αλλά και του εν γένει ανθρώπου, η διαπάλη με τέτοια μεγέθη, χρειάζεται αντίστοιχη νοητική δύναμη, ευαισθησία, ηθική καλλιέργεια, ενσυναίσθηση. Η Καίτη Χρίστη μελετά το έργο, εμβαθύνει, συλλαμβάνει τις δομικές του γραμμές, τα αγκωνάρια ή τους πυλώνες, και μεταδίνει  καθαρά τα μηνύματα στον αναγνώστη. Αλλά για να πληρωθεί και η όποια της απορία, κατ΄ επέκταση και του αναγνώστη, μελετά παράλληλα έργα, άλλους σχολιαστές, καταφεύγει σε άλλες φωνές που θα συμβάλουν στην κατανόηση του έργου που μελετά, ώστε να μας δώσει σφαιρική εικόνα του.

Η πάλη των ηρώων του Ντοστογιέφσκι, η πάλη των ιδεών, οι συγκρούσεις στα βάθη των ψυχών, οι ατραποί που βαδίζει ο μεγάλος συγγραφέας γνωρίζοντας και αποκαλύπτοντας τις ψυχές των ανθρώπων, των τύπων και των προσώπων, όπως και η  λαμπρή και διαυγής σύλληψη των μεγάλων αληθειών της Σιμόνης Βέιλ διανοίγουν τους ορίζοντες του αναγνώστη και τον οδηγούν σε βάθη άγνωστά του χάρη στην ικανότητα της Καίτης Χρίστη να συλλαμβάνει και πλουσίως να εκφράζει τα υψηλά νοήματα των έργων που μελετά.

Στέλιος Παπαντωνίου