Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Σωκράτης Αντωνιάδης, Για την τιμή των αόπλων

 Σωκράτης Τ. Αντωνιάδης, Για την τιμή των αόπλων, εκδόσεις Βιβλιοεκδοτική

Η συλλογή χωρίζεται στις ενότητες: Ποιητικά, Στιγμές, Μνήμης, Ηρωικά- Αντιηρωικά, Νυχτερινά, με ποιήματα ολιγόστιχα, συμπυκνωμένα νοήματα και συναισθήματα.
Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος είναι ο άνθρωπος. Όπως λέμε το ύφος είναι ο άνθρωπος. Κι η ποιητική αυτή συλλογή φανερώνει έναν άνθρωπο ευαίσθητο, που συλλαμβάνει με τις κεραίες του το άληπτον, ακριβώς εκείνο που οι ποιητές μόνο σφιχτοκλείνουν βαθιά και εκφράζουν, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και τον εαυτό τους αλλά και τους ομοίους, και μάλιστα την ίδια την πόλη τους, γιατί ο ποιητής είναι και βαθύς γνώστης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, της ιστορίας και του πολιτισμού της τα οποία μεταφέρει ποιητικά στο έργο του.
Δύσκολο να εκφράσω τα νοήματα των ποιημάτων όλων, γιατί μερικά είναι εύληπτα, μερικά όμως απαιτούν την εμβάθυνση, αφού έστω και απλά γραμμένα, με μαεστρία όμως δομημένα, έχουν το νοηματικό τους βάθος, φιλοσοφικό, πείρα ζωής, προπάντων όμως αέρινο, που διαφεύγει μέσα από τα δάχτυλα, όπως το τοπίο του ταξιδευτή με το αυτοκίνητό του.
Ο ποιητής συλλαμβάνει στιγμές και τις στερεοποιεί, καταθέτει στο ταμείο της αιωνιότητας, η μνήμη του λειτουργεί με διάθεση ρομαντισμού, αλλά και ρεαλιστικά αντιμετωπίζει τα γεγονότα. Ποιητής των απλών πραγμάτων και στιγμών, για την τιμή των αόπλων, αφήνει στον αναγνώστη τη γεύση του γλυκόπικρου, που όμως αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη ανάγνωση. Αξίζει τον κόπο.
Στέλιος Παπαντωνίου
Όλες οι αντιδράσεις:
Stelios Polemitis, Παναγιωτης Νικολαιδης και 25 ακόμη