Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Νίκος Χριστοδουλίδης θρησκεία πατρίδα οικογένεια

 Νίκος Χριστοδουλίδης: Οικογένεια, θρησκεία, πατρίδα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπουργός των εξωτερικών επί Νίκου Αναστασιάδη και γνώρισε από πρώτο χέρι το κυπριακό πρόβλημα, τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος. Οι σπουδές του τον βοήθησαν να θεμελιώσει την Ιστορία του τόπου του και να διδαχθεί από αυτήν.

Ως μέλος κόμματος, του ΔΗΣΥ, συνειδητοποίησε τη δύναμη των κομμάτων και το ρόλο που παίζουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Μελέτησε τον τρόπο λειτουργίας τους και διείδε τις ατραπούς που οδηγούν στα ανώτατα αξιώματα του κόμματος. Πολύ πρέπει να προβλημάτισε η άνοδος Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία του κόμματος, περισσότερο όμως η ατράνταχτη απόφασή του να υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι εμφανίσεις ανωτάτων στελεχών του ΔΗΣΥ την ημέρα της εκλογής του ως  Προέδρου της Δημοκρατίας φανέρωσαν πως πολλοί ήξεραν εκ των προτέρων για την αποτυχία του προέδρου του κόμματός τους, είχαν τα προγνωστικά, τον υποστήριζαν όμως γιατί αυτό θεωρούσαν καθήκον τους, αλλά με μαύρη καρδιά και με την ελπίδα πως θα έλθει ώρα όλα να αποκαλυφθούν, τα αδύνατα σημεία του υποψηφίου τους και της λειτουργίας του κόμματός τους, εξ ου και άφησαν να νοηθεί πως ενδιαφέρονται για την προεδρία του κόμματος και κατ’ ουδένα λόγο δεν θα αφήσουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ηγείται, τον αίτιο της αποτυχίας του και του κόμματός τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέδειξε μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή στις κομματικές διεργασίες, ανέχτηκε κατηγορίες και υπονοούμενα, πιέσεις φανερές και αφανείς να μην υποβάλει υποψηφιότητα, παρόλο που η υπεροχή του ήταν καταφανής και από τα προγνωστικά δηλωμένη, ο κομματικός όμως πατριωτισμός και φανατισμός υπερίσχυε, γι’ αυτό ο αγώνας του για απελευθέρωση από τα κομματικά δεσμά από άλλους μεν θεωρείται αποστασία, από άλλους όμως μια επαναστατική πράξη που έσωσε και το κόμμα και τον τόπο.

Στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Ν.Χ. παρουσιαζόταν με την οικογένειά του, σύζυγο και τέσσερις κόρες και την ημέρα ανακήρυξής του ένα επεισόδιο με ένα παιδί του έδωσε την ευκαιρία να φανερωθεί και πάλι ο καλός πατέρας.

Την ημέρα των εκλογών ήταν το μνημόσυνο της μητέρας του, πήγε εκκλησία, κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων και έδωσε την καλήν μαρτυρίαν.

Η ομιλία του μεστή αγάπης για την πατρίδα έδωσε το στίγμα των προτεραιοτήτων του.

Οικογένεια, θρησκεία, πατρίδα φάνηκε πως είχαν αξία στη ζωή του, με αυτά ήταν αναθρεμμένος και απέδειξε πως είναι περήφανος για τις αξίες του.

Πώς θα πολιτευθεί, θα φανεί. Ήδη όμως η πρώτη του κίνηση περί ίσης με τους άνδρες συμμετοχής γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο κρίνεται θετική, όπως και η προσπάθεια να επιτύχει μια κυβέρνηση γενικής αποδοχής. Ίδωμεν.