Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ποίηση Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Στέλιος Παπαντωνίου
ΠΟΙΗΣΗ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Παρουσιάστηκε ψες στη Δημοσιογραφική Εστία από το δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο το βιβλίο της Γεωργίας Παλληκαρίδη Ποσπορή, αδελφής του ήρωα ποιητή, «Ποίηση Ευαγόρα Παλληκαρίδη» σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα.
Μια ολάνθιστη ζωή, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, γεννημένος ποιητής, πλάστης εκατοντάδων στίχων και ποιημάτων, μια καθάρια ελληνική ψυχή, ερωτική, πατριωτική, μ΄όλη τη ζέση για τον έρωτα και την πατρίδα, ανέβηκε όσο λίγοι σ’ αυτό τον τόπο πνευματικά, με τα φτερά της καρδιάς και του νου του και πρόσφερε εαυτόν συνειδητά στο βωμό της πατρίδας. Οδηγήθηκε στην αγχόνη από τον εγγλέζο δυνάστη, που αφαίρεσε με τη βία όχι μόνο μια νεανική ψυχή από την αγωνιζόμενη τότε Κύπρο αλλά και μια ποιητική εφηβική φωνή, που ολόδροση τραγούδησε τη λευτεριά και τον έρωτα.

Η ομιλία του Λάζαρου Μαύρου πολυεδρική, ένα αφιέρωμα στους ερωτευμένους ήρωες, η παρουσία της κ Γεωργίας Παλληκαρίδη Ποσπορή αφ΄εαυτής εξέπεμπε την ευγένεια και το σεβασμό. Η οδύνη για το χαμό του αδελφού, η συνείδηση της αξίας του, η διαρκής και παντοία μνημόνευσή του στη ζωή της την ανέβασε σε βάθρα πνευματικότητας χαραγμένα στην όλη εμφάνισή της.