Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Κλεοπάτρα Μακρίδου, Πίτσα Γαλάζη

 

Κλεοπάτρα Μακρίδου, Πίτσα Γαλάζη, Η Ωραία της Ποίησης, ποιήματα, εκδόσεις Κουκκίδα, 2024

Δύσκολο να γράψει μια ποιήτρια για μιαν άλλη, να συνομιλεί με το έργο και τις ιδέες της, τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε και πρόβαλε, χαρακτηριστικές του ήθους της.

Στην ποιητική της συλλογή «Πίτσα Γαλάζη Η Ωραία της Ποίησης», εκδόσεις Κουκκίδα 2024, η Κλεοπάτρα Μακρίδου εκτείνει τον στίχο της στο ευρύ πλάτος των ιδεών και αξιών αλλά και της ποιητικής τεχνικής της Πίτσας Γαλάζη. Επικεντρώνεται στην ανάλυση των στοιχείων της ποίησης γενικότερα και στην αξία της  γλώσσας και των λέξεων, αναδεικνύοντας  τον ρόλο των ποιημάτων στην πνευματική ζωή.

Σε μια συνομιλία με την Πίτσα Γαλάζη, η Κλεοπάτρα Μακρίδου ομολογεί όχι μόνο την ποιητική της αγάπη προς αυτήν αλλά και της εκμυστηρεύεται την πίκρα και τον πόνο για την παρούσα κατάσταση στο νησί.

Οι ποιητές δεν πεθαίνουν, αφού το έργο τους διαχέει στην κοινωνία το πνεύμα τους και μπολιάζει ή  προβληματίζει τους επερχόμενους, που συνειδητά ή ασυνείδητα ακολουθούν τα χνάρια τους.

Πανάρχαια ελληνική γλώσσα, ηρωική ελληνική Ιστορία και ποίηση, βγαλμένη κάποτε από κόκαλα ιερά, ανυψώνουν ποιητές  και αναγνώστες, με την ελπίδα ενός κόσμου καλύτερου.

Στέλιος Παπαντωνίου