Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

πάμπος κουζάλης τώρα

 

Πάμπος  Κουζάλης, Τώρα (Σμίλη)

Ο Πάμπος Κουζάλης στην ποιητική του συλλογή Τώρα ποιεί με όλη τη σημασία της λέξεως.

Υλικό του οι λέξεις, τα μέτρα, οι ρυθμοί και το αρμονικό τους συνταίριασμα.

Διαβάζοντάς τον ανακαλούμε στη μνήμη ποιήματα, εικόνες, λογοτεχνικά έργα και ξαναζούμε στιγμές γνώριμες στον καθένα ή γενικά στο λαό μας, άλλα όμως πολύ πρωτότυπα στη σύλληψη καρφώνονται με θαυμασμό στη μνήμη.

Υπονοούμενα παραπέμπουν σε σύγχρονες στιγμές με νύξεις κι αγκάθια σατιρικά, χωρίς όμως να         υποβιβάζεται το επίπεδο του λόγου.

Επιτυχημένα λογοπαίγνια επιβεβαιώνουν τη δύναμη του ποιείν διά του λόγου. Δεν είναι όμως επιφανειακή γραφή αλλά κρύβει προβληματισμό, φιλοσοφικό, κοινωνικό, ψυχολογικό.

Ξέροντας τη σημασία των αντιθέσεων, μεταφέρει βιωματικά στους αναγνώστες και στα παιδιά μαθητές του τη σημασία τους στη ζωή.

Ποιητικές συνθέσεις, μεταφορικές εικόνες, αφαιρετικός λόγος, εσωτερικές παρηχήσεις και ομοιοκαταληξίες, πολλή τέχνη, μάστορας ο ποιητής.

Οπλισμένος φιλολογικά μπορεί να παίζει με τους αρχαίους μύθους, να τους αναβιώνει ή αναπαριστά σαν θεατρική παράσταση με προεκτάσεις.

Έξυπνος λόγος, γελαστός, χαρά σου να τον διαβάζεις και να τον τραγουδάς, είτε στην πανελλήνια δημοτική είτε στην κυπριακή.

Άλλοτε όμως η φαντασία πλάθει δράματα με τα κρυφά τους νοήματα και ευωδίες εκκλησιαστικές.

Τα πλείστα της ποίησης τα μυστικά τα ξέρει. Στο χέρι του είναι.