Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ανάστα προστακτική ανέστη οριστική αορίστου

 

ΑΝΑΣΤΑ ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ  ΑΝΕΣΤΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου προσπάθησε να θέσει τα πράγματα στην ορθή τους θέση και να υπενθυμίσει πως το ανάστα ο Θεός δεν σημαίνει Χριστός ανέστη αλλά αποτελεί παράκληση στο Θεό να αναστηθεί. Το ανάστα είναι προστακτική ενώ το ανέστη δηλώνει πως είναι πλέον γεγονός η ανάσταση, αναστήθηκε ο Χριστός.

Το ανάστα ο Θεός συνοδεύεται στη λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου με το σκόρπισμα δάφνης, λέει το Τυπικό, από τον ιερέα που πρώτος το ψάλλει από το ιερό. Η Σύνοδος έρχεται να θέσει τέρμα στο τρέξιμο των ιερέων στην εκκλησία γιατί δεν πρόκειται για αναγγελία γεγονότος, της αναστάσεως, αλλά για παράκληση στο Θεό να αναστηθεί. Ο κόσμος καλό είναι να διαφωτίζεται και να ξέρει περί τίνος ο λόγος και οι ενέργειες.

Παραδείγματα γλωσσικά πιο κάτω

 

[Λεξικό Τριανταφυλλίδη]   ανάστα [προστακτική. του αρχ. ἀνίσταμαι `ανασταίνομαι΄, από μσν. εκκλ. φρ. «ανάστα ο Θεός κρίνoν την γην»]

«Ἐξεγέρθητι, ἵνα τί ὑπνοῖς, Κύριε; ἀνάστηθι «Ἀνάστα, Κύριε· σῶσόν με,  Θεός μου.»  

Καὶ πάλιν, «Ἀνάστα,Κύριε, βοήθησον ἡμῖν, καὶ λύτρωσαι ἡμᾶς  

  Ἀνάστα, Κύριε, σῶσόν με,  Θεός μου. Ὅτι σὺ ἐπάταξας πάντας τοὺς ἐχθραίνοντάς μοι

  Ἀνάστα,  Θεὸς, δίκασον τὴν δίκην σου, μνήσθητι τῶν ὀνειδισμῶν σου, 

Ως φιλόλογος δεν λησμονώ πως παρόμοια σκηνή παρουσιάζει ο Αισχύλος στους Πέρσες, όταν ύστερα από την αναγγελία της μεγάλης τους ήττας , ο χορός καλεί τον Δαρείο να σηκωθεί από τον τάφο και να τους καθοδηγήσει στην παρούσα δυστυχία τους. Κι εκεί πολλές οι προστακτικές.

Τουλάχιστον να ξέρουμε, οπότε αναλόγως πράττουμε ή ερμηνεύουμε τις ενέργειές μας.