Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Αγγέλα Καίμακλιώτη, Λυκόσκυλα

 

Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Λυκόσκυλα, εκδόσεις  βακχικόν

Η Αγγέλα Καϊμακλιώτη στην ποιητική συλλογή της Λυκόσκυλα ποιεί και μύθους ποιεί και στίχους.

Μέσω των μύθων μάς μεταφέρει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της από την Ιστορία της φυλής μας και τα πάθη που αισθάνεται δυνατά και βαθύτατα. « Η πίκρα μ΄έσωσε, καθώς πικρό το αίμα της πικρής φυλής μου» όπου η ποιήτρια είναι ο φορέας των συναισθημάτων της φυλής.

Αλλά επειδή στο μύθο κρύβονται οι μεγάλες αλήθειες, αφού από αυτόν ξεκινούν θρησκεία και φιλοσοφία, τα σύμβολά τους βοηθούν στην αναζήτηση των μεγάλων μυστικών του κόσμου. Πλην των γενικών μεγάλων συμπυκνωμένων αληθειών και επιμέρους ισχύοντα στους κύκλους του τροχού της Ιστορίας φωτίζονται σε άλλα ποιήματα.

Η ισχύς των μύθων από αρχαιοτάτων χρόνων ως σήμερα φανερώνει διαχρονικές αλήθειες της τραγωδίας και της ζωής παντός είδους ( Μήδεια)

Τα κατά φύσιν των στωικών και παρά φύσιν, ύβρις και τίσις ισχύουν στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμο, στη ζωή μας.

Σημαδιακές ιστορικές μέρες και μήνες δεν επαναλαμβάνονται μόνο ως επέτειοι αλλά αφήνουν χαραγμένα μηνύματα στη φύση και στην Ιστορία μας. Η ποιήτρια τα διαβάζει και τα αποκρυπτογραφεί.

Η ποίηση της Αγγέλας Καϊμακλιώτη είναι του βάθους της Ιστορίας και της συνείδησής μας. Μαρτυρεί την αρχαιότατη γραμμή μέσα από τα ήθη και τα έθιμα, την ταυτότητα.

Ο κύκλος της ζωής και του θανάτου, «το αιώνιο του έρωτα κάλεσμα λίγο πριν από το θάνατο κύκλος», το παιχνίδι των λέξεων, η πυθιακή εκφορά του λόγου, θυμίζουν το αρχαίο εκείνο του Ηρακλείτου «ο άναξ ου το μαντείον εστί το εν Δελφοίς ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει.»

Η προσπάθεια να συλληφθούν και να εκφραστούν συμπαντικές αλήθειες οδηγούν στην καταφυγή σε επιστημονικούς σύγχρονους όρους που όμως η ποίηση  με τις εικόνες της ωραΐζει.

Συμπληρωματικά, στη συλλογή ανοίγονται παράθυρα στην καθημερινότητα και στη ζεστή ζωή, σε μια νήσο πάσχουσα, με πόλεις που καταρρέουν προκαλώντας πόνο στους δεδιωγμένους, που επιστρέφουν κολασμένοι. Ο πόθος του ενός και παντός ανεκπλήρωτος, οδηγεί κάποτε σε εκρήξεις.

Ο στίχος της ποιητικής συλλογής δουλεμένος, αυστηρός, αναγκάζει την ποιήτρια μέσα σε στενά πλαίσια να εκφράσει τις γενικές της συλλήψεις των μεγάλων αληθειών.

Μύθος και στίχος συμπυκνωμένα. Μια ποιητική συλλογή υψηλού  επιπέδου, που οικονομεί τις λέξεις, συλλαμβάνει και εκφράζει αυστηρά το ουσιώδες, με σεβασμό στα πράγματα, στον εαυτό της και στον αναγνώστη.

Στέλιος Παπαντωνίου