Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΤΕΝΙΖΗ

 

Το να ομολογεί κανείς σήμερα με όλη την καθαρή καρδιά και την περηφάνια πως είναι Έλλην Ορθόδοξος δεν είναι συνηθισμένο, κάτι όμως που συναντούμε σε όλα τα γραφτά της Δέσποινας, κόρης της Αικατερίνης και του Ανδρέα Τενίζη, φορέων ενός ονόματος ιστορικού, αγώνων και θυσιών για την οικογένεια, την πίστη και την πατρίδα.

Άρτος και Ζωή. Η ζωή της στις κυριότερες στιγμές της, πάντα συνδεδεμένη με τον σίτον, το αλεύρι, το ζύμωμα και όλα τα στάδια της παρασκευής ενός άρτου ή άλλου αρτοσκευάσματος με όλους τους συμβολισμούς τους.

Συγκινητικά μπορεί να μην είναι για όλους όσα έζησε, η γραφή της όμως μεταδίδει με ευαισθησία και μοναδικούς κραδασμούς κάθε τι που υψώνει  στα μάτια μας, μένει στο χρόνο αναλλοίωτο με τον συναισθηματικό της κόσμο και τη γραφή της, ώστε να έχουμε στα χέρια ένα βιβλίο μοναδικό, ομολογίας ελληνικής χριστιανικής, πίστης στις αξίες της οικογένειας, της θρησκείας και της πατρίδας.

Λεπτομερής ενατένιση των εξωτερικών και εσωτερικών στιγμών της ζωής, απόδοσή τους σε ποιητική -μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς- γλώσσα, ρυθμική και παλαιά, που πλάθει τον κόσμο της μυρωμένο και τον παραδίδει στον αναγνώστη, που ευφραίνεται να μαθαίνει, μαθαίνει και ευφραίνεται.

Λάβετε φάγετε!