Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Η ΚΥΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

 ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Η ΚΥΡΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Η Αρχόντισσα Προσφυγοπούλλα
ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Έκδοση Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, Λευκωσία 2022
Είναι μερικά βιβλία που σε γεμίζουν με την ανθρωπιά τους, τα μηνύματα πίστης στο Θεό και στην Παναγία, στον συνάνθρωπο και στις κρυμμένες δυνάμεις στην ψυχή, που εμφανίζονται όταν ο άνθρωπος τις χρειάζεται, σε μεγάλες και δύσκολες στιγμές ή σε μια ολόκληρη σχεδόν ζωή, ιδιαίτερα όταν είναι χτυπημένος από ατυχή ιστορικά γεγονότα, όπως η Μικρασιατική καταστροφή, μετά από την οποία περιέπεσαν τόσοι και τόσοι από την αρχοντιά και την ευτυχία, στη φτώχεια και στη δυστυχία, κάτι που βιώσαμε και στην Κύπρο με τη δική μας προσφυγιά, με πολλά κοινά σημεία, ιδιαίτερα στη στάση των άλλων απέναντι στους πρόσφυγες.
Ο Γιώργος Προδρόμου, φίλος και συμμαθητής, έκρυβε ένα μεγάλο θησαυρό, τη ζωή του κοντά στη γιαγιά του Κατερίνα, μια αρχόντισσα Μικρασιάτισσα, που πέρασε όλων των ειδών τις θλίψεις και τα βάσανα, από τους ανθρώπους, ξένους και δικούς, από το ελλαδικό κράτος και τις υπηρεσίες του, μετά την καταστροφή. Και όμως δεν λύγισε, με προβλήματα υγείας αλλά με ακλόνητη την πίστη και τη θέληση για ζωή και για πρόοδο της οικογένειάς της, αγωνίστηκε και έφερε σε πέρας στο μακρό δρόμο της ζωής της το καθήκον της να δημιουργήσει μια οικογένεια ευτυχισμένη, χάρη προπάντων στις αρχές της αγάπης, της ανθρωπιάς, της πίστης, σ’ ένα όραμα για τον καλύτερο κόσμο, για τα παιδιά και τα εγγόνια της. Θαυμασμός στην ανεξάντλητη πηγή των αξιών της και σεβασμός στον άνθρωπο που έπαθε και μας διδάσκει με το ήθος του.
Ως δάσκαλος, ο συγγραφέας δίνει σαν σε παραμύθι τη ζωή της γιαγιάς. Σελίδες ιστορικές της Μικρασίας, ευτυχίας αλλά και κλονισμού, έξωσης από τα πάτρια χώματα και βασανισμένης εγκατάστασης σε ξένα χώματα. Γνώστης της Ιστορίας και των νοημάτων που απορρέουν από αυτήν, ακόμα και χωρίς να το θέλει, διδάσκει.
Ιδιαίτερα όμως, όταν αρχίζει στο δεύτερο μέρος να αφηγείται τις δικές του εμπειρίες με τη γιαγιά, παρασέρνει μαζί του τον αναγνώστη που συμβιώνει τις οικογενειακές στιγμές της ήρεμης πλέον ζωής, ύστερα από τις πολλές τρικυμίες.
Κυρίως όμως από το κείμενο αναθρώσκει η πίστη, η εμμονή, ο αγώνας για επιβίωση και ευτυχία, μηνύματα που κατευθύνονται κατευθείαν στον αναγνώστη, μικρό ή μεγάλο. Οι γνώσεις αυξάνονται, ο σεβασμός στην πρωταγωνίστρια ογκούται, το ιδανικό πρόσωπο του ανθρώπου φωτίζεται.
Χαρά και αγαλλίαση το διάβασμα του βιβλίου.
Στέλιος Παπαντωνίου
Όλες οι αντιδράσεις:
Χάρη Σπανού, Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής και 43 ακόμη
5 σχόλια
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση