Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

 ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σχολείο του οποίου κάηκε η αίθουσα Μουσικής την περίοδο του Πάσχα, ξαναδέχεται επίθεση, καίεται η αίθουσα των καθηγητών τώρα.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών παραπονούνται πως τα σχολεία αφήνονται απροστάτευτα, χωρίς φρουρά νυχτερινή, και γι’ αυτό καίονται, την ώρα που καθηγητές, γονείς , εφορείες αφειδώλευτα ξοδεύουν για την βελτίωσή τους.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι αν φρουρούνται τα σχολεία αλλά ποιος τα καίει και γιατί τα καίει. Είναι εξωσχολικοί που δεν έχουν καμιά σχέση με το σχολείο; Με ποια αιτία ή αφορμή να τα καίνε; Και γιατί ειδικά το σχολείο αυτό; Οπότε μάλλον σχετιζόμενοι με το σχολείο θα είναι οι δράστες. Τι τους έφταιξε η αίθουσα Μουσικής; Εκεί θεωρείται πως αναπτύσσονται, καλλιεργούνται πνευματικά, η Μουσική ημερεύει αγρίους, εδώ μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο; Αλλά η επίθεση συνεχίζεται. Πόθεν πηγάζει τόσο μίσος για ένα σχολείο; Δεν μπορούμε με μια μονοκοντυλιά να πούμε είναι αδικαιολόγητο. Πρέπει να βρούμε τις αιτίες, κι αυτές δεν είναι εξωσχολικές. Θα σχετίζονται με τις σχέσεις διεύθυνσης, καθηγητών, μαθητών, ύλης διδασκόμενης και εξεταζόμενης, τρόπου διδασκαλίας, εξετάσεων, βαθμών, αλληλοκατανόησης δασκάλων μαθητών.
Αν υπάρχει πρόβλημα μόνο σε ένα σχολείο, να επικεντρωθούμε εκεί, αφού ήδη στο Υπουργείο υπάρχουν επιτροπές και επιτροπές, υπεύθυνοι «πυροσβέστες» μεταφορικά ομιλούντες.
Αλλά αν είναι γενικότερο; Ποιος όμως θα αναλάβει την έρευνα; Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας μάλλον είναι ευχαριστημένοι με τα όσα σκέπτονται και πράττουν. Γι’ αυτό μόνο εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να ερευνήσουν το θέμα και να διαφωτίσουν τους υπεύθυνους και την κοινωνία. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως κάτι δεν πάει καλά