Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

το δοκάρι στο μάτι

 

 

Το δοκάρι στο μάτι

Μπορεί να μην τα λέει έτσι ο Μωάμεθ, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια και μη προς κακοφανισμόν. Ο δικός μας Χριστός ρωτά: «Και γιατί βλέπεις το ξυλαράκι που είναι μέσα στο μάτι του αδελφού σου, ενώ το δοκάρι μέσα στο δικό σου μάτι δεν το παρατηρείς; Ή πώς θα πεις στον αδελφό σου: “Άφησε να βγάλω το ξυλαράκι από το μάτι σου”, ενώ ιδού, το δοκάρι είναι μέσα στο μάτι το δικό σου; Υποκριτή, βγάλε πρώτα από το μάτι το δικό σου το δοκάρι, και τότε θα δεις καθαρά, για να βγάλεις την αγκίδα από το μάτι του αδελφού σου.»

Μια αμελητέα και ως πράξη και ως συμβάν ιστορικό, ένα ξυλαράκι, πήγαν μια μέρα σ’ ένα στρατόπεδο ιερείς, τους κάλεσαν, και μια κι υπηρέτησαν κάποτε ως στρατιώτες, «ελάτε να ρίξετε και καμιά με τα καινούργια μας όπλα, τον καιρό σας θα ήταν τα όπλα του β΄παγκοσμίου πολέμου», και πήραν θέση οι ιερείς και έριξαν και γιατί όχι, κι αυτό είναι το μικρό ξυλαράκι στα μάτια, σε άλλους βέβαια φάνηκε δοκάρι ολόκληρο κι άρχισαν τα όργανα: «προκαλούν, δεν βλέπουν την κατάσταση, αυτοί είναι  παπάδες; Αυτοί είναι πολεμοχαρείς» και άλλα παρόμοια, για ένα στην πραγματικότητα τίποτε.

Αλλά οι Τούρκοι και η ηγεσία των τουρκοκυπρίων, με σαράντα ως εξήντα χιλιάδες στρατιώτες, με στρατόπεδα σ’ όλο τα κατεχόμενο τμήμα του νησιού μας, με μηχανοκίνητες μονάδες, πενήντα σχεδόν χρόνια να πατούν τα ιερά μας χώματα, δεν βλέπουν το δοκάρι στα μάτια τους, σαν να μην έχουν στρατεύματα στον τόπο, ή, αν έχουν, είναι για να προστατεύουν τους πούαρ τερκς από την επίθεση των ιερέων. Και δος του Τατάρ και του κάθε τυφλού να διαμαρτύρεται, μη βλέποντας τα δοκάρια των δοκαριών στα μάτια τους. Με τόσο τουρκικό στρατό στην Κύπρο και να κραυγάζουν ή να σκίζονται γιατί δέκα ιερείς έκαμαν επίσκεψη σε πεδίο βολής και έριψαν με όπλα «κατά του απέναντι στόχου βάλατε. Πυρ».

Αλλά καλά τους τα λέει ένας μόνο, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, ο Δένδιας με το νάμι: «Είστε παράνομοι, παραβαίνετε διεθνείς νόμους και κανονισμούς, τις αρχές του ΟΗΕ, απειλείτε με πόλεμο και συμπεριφέρεστε ως να είμαστε στον 19 αιώνα, και παλαιότερα. Ζούμε στον εικοστό πρώτο αιώνα και η Τουρκία μετέρχεται μεθόδους πρωτοπαλίκαρου ή πεζβάντη της περιοχής. Ας έλθει στον εικοστό πρώτο αιώνα να τα βρούμε.»

Μια ολόκληρη όμως ιστορία τους αυτό διδάσκει: άλλοι να εργάζονται και να δημιουργούν και άλλοι να κατατρών και να καταστρέφουν. Κι η Τουρκία μια τέτοια καταστροφική δύναμη είναι που μετέρχεται παν μέσον για να επιβάλει τη θέλησή της εις βάρος των άλλων, να κατατρώει τον μόχθο των άλλων.  

Υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα από τον κακό γείτονα; Ναι. Οι ελληνόγλωσσοι που συμφωνούν μαζί τους.