Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

του αγίου Κασσιανού

 Του Αγίου Κασσιανού

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε στο τέλος του Φεβράρη τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο. Ως γνωστόν έχουμε και δύο Κασσιανούς Κυπρίους, από τους Αλαμανούς. Η μέρα εορτασμού του είναι η 29 Φεβρουαρίου, ημερομηνία εκδημίας του, μη περιμένοντας όμως το δίσεκτο έτος, τον γιορτάζουμε κάθε χρόνο ας είναι στις 28.
Για τον άγιο Κασσιανό με ακρίβεια λίγα γνωρίζουμε, άφησε όμως έργα γραμμένα στη λατινική, μεταφρασμένα σήμερα και στα ελληνικά, από τα οποία συμπεραίνουμε πως ήταν μορφωμένος, με γνώση και της λατινικής και της ελληνικής. Θέλησε με τον φίλο του Γερμανό να γνωρίσει την ζωή των μοναστών της Αιγύπτου. Ενώ ήταν σε μοναστήρι στη Βηθλεέμ, ζήτησε άδεια κι επισκέφτηκε ξακουστούς μοναχούς της εποχής, γύρω στο 400 μ.Χ. και τους πήρε συνεντεύξεις, ρωτώντας τους για τις βασικές αρετές του μοναχού και του χριστιανού. Στη Δύση θεωρείται ο πατέρας του μοναχισμού, γιατί με τις γνώσεις του τον έθεσε στις σωστές βάσεις, γράφοντας και για τον τρόπο λειτουργίας των μονών στην έρημο. Το έργο του διδάσκεται στις θεολογικές σχολές της Δύσης. Εκεί είναι γνωστός ως αββάς Κασσιανός. Στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο, και όταν άρχισαν οι διωγμοί εναντίον του Χρυσοστόμου, στάληκε στη Δύση στον πάπα Ιννοκέντιο να μεσολαβήσει για τη σωτηρία του. Έκτισε στη Μασσαλία δυο μοναστήρια, ένα ανδρών κι ένα γυναικείο, για την αδελφή του. Τα λείψανά του σώζονται στη Μασσαλία, στη Μονή του αγίου Βίκτωρος.
Η εκκλησία του στη Λευκωσία είναι κτισμένη το 1854 εκ θεμελίων, γιατί υπήρχε προηγουμένως άλλο μικρό εκκλησάκι, απομεινάρια του τέμπλου του οποίου συνταιριάστηκαν με το νέο τέμπλο και αποτέλεσαν ένα αρμονικό σύνολο. Απόδειξη της προηγούμενης εκκλησίας είναι τα δύο ιερά βήματα, δύο άγιες τράπεζες που έχουμε στον ναό.
Η γειτονιά του αγίου Κασσιανού, κάποτε λαμπρή και αριστοκρατική της Λευκωσίας, εμείς όμως την περίοδο του αγώνα 1955-59 την γνωρίσαμε στις φτώχιες της αλλά και στις μεγάλες ανθρωπιές της. Εκεί ήταν η πρώτη κατοικία πολλών που κατέβαιναν από τα χωριά τους στη Λευκωσία για να εργαστούν. Κάπου εδώ στη γειτονιά γίνονται οι πρώτες μυστικές συνεδρίες και εξορμήσεις της ΕΟΚΑ στη Λευκωσία την 1 Απριλίου 1955.
Η γειτονιά υπέστη τις επιθέσεις των Τούρκων το 1958, το 1963-64 και το 1974 και ενώ ήταν μια από τις μεγαλύτερες ενορίες της Λευκωσίας έγινε η μικρότερη, μια και σώθηκε ένα μόνο ελάχιστο μέρος της γύρω από την εκκλησία. Το 1958 καταστράφηκε από τους Τούρκους ο άγιος Λουκάς, γειτονική εκκλησία και γειτονιά, το σωματείο Ολυμπιακός Λευκωσίας και μέρος καταστημάτων της οδού Ερμού. Ήταν τότε που κατά διαταγή του Ντενκτάς τοποθετήθηκε βόμβα στα γραφεία τύπου της τουρκικής πρεσβείας, σύναξε ο νέος τότε τουρκοκύπριος ηγέτης κάμποσους και τους φανάτισε, επαναλαμβάνοντας πως μόνο διχοτόμηση δέχονται οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία κι άρχισε ο σκοτωμός κι η καταστροφή.
Το 1963 η γειτονιά δέχτηκε άλλο μεγάλο πλήγμα. Τότε προσέτρεξαν σε βοήθειά της όλοι σχεδόν οι Λευκωσιάτες, και οι στην Ελλάδα φοιτητές, μερόνυχτα στη σκοπιά, πριν δημιουργηθεί η Εθνική Φρουρά. Το 1974 άλλο μεγάλο και σχεδόν τελειωτικό κτύπημα.
Και όμως αντιστεκόμαστε και αντέχουμε. Ο Άγιος Κασσιανός βοήθειά μας!