Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

το δοκίμιο της πρεσβείας της Ελλάδος

 

Το δοκίμιο της πρεσβείας της Ελλάδος

Εδώ και χρόνια, από το 1976 περίπου, άρχισε στα σχολεία ο διαγωνισμός του δοκιμίου της πρεσβείας της Ελλάδας. Η αρχή; Μια φορά κι έναν καιρό έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο από την ελλαδική χούντα. Τούτο είχε αποτέλεσμα την κατακραυγή των νέων εναντίον της Ελλάδας, και ιδιαίτερα μιας μερίδας δασκαλεμένης. Έτσι, όταν γινόταν λόγος για Ελλάδα, έβαζαν τις φωνές, διαμαρτύρονταν πως δεν έχουν καμιά σχέση με Ελλάδα κι άλλα τέτοια. Το έζησαν πολλοί συνάδελφοι τότε. Κι εμπνεύστηκαν μερικοί φιλόλογοι να εισηγηθούν στην πρεσβεία και στο υπουργείο παιδείας να καθιερωθεί ένας διαγωνισμός που θα ωθούσε τα παιδιά να γνωρίσουν την δημοκρατική Ελλάδα, τα προβλήματά της και τις σχέσεις της μαζί μας. Τα πρώτα θέματα ήταν ενδιαφέροντα, γιατί περιλάμβαναν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Ελλάδα και τη ναυτιλία, και άλλα, που προβλημάτιζαν την εποχή εκείνη. Με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη, τα θέματα μετατράπηκαν σε ευρωπαϊκά, γιατί σταμάτησαν εν τω μεταξύ τα καθαρώς ευρωπαϊκά για τα οποία γραφόταν άλλη έκθεση κάθε χρόνο. Σήμερα ξεχάστηκε κι ο λόγος εισαγωγής του δοκιμίου της πρεσβείας, κι έμεινε ένα κατάλοιπο, το οποίο κανείς δεν τολμά να αγγίξει, να πει, μα τι είναι αυτό; Γιατί ασχολούμαστε με διαγωνισμούς περασμένων καιρών; Τόλμη κανένας δεν έχει να θέσει το θέμα και να εισηγηθεί κατάργηση του διαγωνισμού.

Κι αυτός συνεχίζεται. Συνήθως διεξαγόταν την πρώτη μέρα μετά την εορτή των τριών Ιεραρχών, φέτος με τις γραπτές εξετάσεις τετραμήνου άλλαξε μια δυο φορές, όμως θα διεξαχθεί. Το θέμα είναι γνωστό εκ των προτέρων σε γενικές γραμμές. Κι εδώ αρχίζει η άλλη μεγάλη επιχείρηση και το πνίξιμο σε θάλασσα πλατιά. Να βρουν οι φιλόλογοι δοκίμια να διαβάσουν τα παιδιά. Και τους δίνουν πενήντα σελίδες παρακαλώ και τρέχα γύρευε.

Τι κάνει ένας καλός δάσκαλος; Αφιερώνει ένα δίωρο με τους μαθητές του και λέει, αυτό είναι το θέμα, μάθετε να το κομματιάζετε να δείτε πόσα σας ζητά να γράψετε, ποιες οι πτυχές του, βάλτε τις σε τάξη, δοκιμάστε τώρα να γράψετε έναν περιεκτικό πρόλογο, αναλύστε μια μια πτυχή και στο τέλος γράψετε έναν ανάλογα περιεκτικό επίλογο και τελειώσαμε. Μη χάνεστε. Το πολύ, το θέμα να έχει αυτά τα κύρια, το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο ως βιολογικό ον,

την οικονομική,

κοινωνική,

πολιτική πτυχή,

την ιστορική

ψυχολογική,

επιστημονική – παιδευτική- τεχνολογική,

την αισθητική των καλών τεχνών,

την ηθική και

θρησκευτική πτυχή,

μια και ο χριστιανισμός δεν μπορεί να αποχωριστεί τον ελληνισμό.

Δέκα πτυχές περιέχουν τον κόσμον όλο. Μη μου χάνεστε.