Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

 

Ανδρέας Γεωργιάδης, ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, επιλεγμένα ποιήματα, έμμετρη απόδοση

Εκδόσεις Γερμανός

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς πνευματικούς εργάτες στην ποίηση, ιδιαίτερα τη σατιρική, στις μεταφράσεις από αρχαία ελληνικά έργα και στη μελέτη.

Παλατινή ή Παλατίνη Ανθολογία. Τα ποιήματα, χωρισμένα σε ενότητες, επιδεικτικά επιγράμματα, σκωπτικά, ερωτικά, προτρεπτικά και τέλος από την Στράτωνος Παιδική Μούσα, είναι από τα πιο δύσκολα γλωσσικά κείμενα, γιατί οι λέξεις επιλέγονται από τους επιγραμματοποιούς  ως φορείς ιδιαιτέρου βάρους και αίγλης, λακωνικά αποδίδουν τα νοήματα και απαιτούν στην εκφορά τους αυστηρή τεχνική, φανερή και αφανή.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης πολλά ως τώρα μας πρόσφερε με τη μετάφραση του Αισώπου, δεικνύοντας  ιδιαίτερη αγάπη στο μύθο, τη σάτιρα και την αρχαία σοφία.

Στην Παλατινή Ανθολογία του παραθέτει και τη δική του έμμετρη απόδοση και το αρχαίο κείμενο, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και το νόημα να φωτίζεται ολόπλευρα. Παραμένει πιστός στο πνεύμα και στο νόημα, και βασικά στο μέτρο, ως ποιητής όμως επιτρέπει στον εαυτό του και ελεύθερη την απόδοση, για να μεταδοθεί στον αναγνώστη το μήνυμα αναλυτικά.

Αποδεδειγμένη και η αγάπη του ποιητή στην αρχαιότητα και η ποιητική του αξία. Σημασία έχει πως με το έργο του μας υπενθυμίζει τις ρίζες του πολιτισμού μας, τις ομορφιές και τον πλούτο, εμμένοντας με πίστη σ’ αυτές σε καιρούς χαλεπούς, γι’ αυτό θερμά τα ευχαριστήρια.

Στέλιος Παπαντωνίου