Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ανδρέας Μ Αντωνιάδης Παράλληλες Διαδρομές


Ανδρέας Μ. Αντωνιάδης, Παράλληλες Διαδρομές, Ποιήματα, Πάφος 2019

Η ποιητική συλλογή του Ανδρέα Αντωνιάδη Παράλληλες Διαδρομές περιλαμβάνει ποιήματα εμπνευσμένα από τη ζωή, την Ιστορία και το πάθος της πατρίδας μας. Χωρίζεται σε δυο μέρη, Της Ζωής και Της Μνήμης.

Στο πρώτο μέρος καταθέσεις ευαισθησίας, καλοσύνης, θρησκευτικής πίστης με απόηχους θρησκευτικής ποίησης, γνήσιου πατριωτισμού, αγάπης στον τόπο, με φιλοσοφική θεώρηση της ζωής, εμπνεύσεις από τον περιβάλλοντα τόπο και τον πολιτισμό μας.

Στιχουργική κλασσική, θυμίζει κάποτε δημοτικό τραγούδι με την αθωότητά του, άλλοτε όμως με την πίκρα του χαμού και του θανάτου. Πειραματισμοί με παρηχήσεις με όμορφο αποτέλεσμα, προπάντων όμως η επιβεβαίωση της ανθρωπιάς που διακρίνει τον δάσκαλο και τον Άνθρωπο.

Η φιλοσοφία της ζωής δοσμένη με απλές εικόνες, παρομοιώσεις, μεταφορές, αλληγορίες, ελκυστική στον αναγνώστη, που χαίρεται βάθος και απλότητα, την κλασσική αλήθεια και ομορφιά.

Στο αυτοβιογραφικό «Ακτινογραφία» συμπυκνώνεται η ουσία της προσωπικότητας του ποιητή: βιβλία, όνειρα, μελέτη, γνώση, συμπάθεια, αγάπη στα παιδιά, πάλη με τα αδιέξοδα, υπομονή, μεράκι, ψυχή δυνατή, ευαισθησία, αγάπη, καλοσύνη.

Στο β΄ μέρος,  Της Μνήμης,  η ματιά στρέφεται στο πάθος της πατρίδας μας με τα σκλαβωμένα εδάφη, τους αγνοουμένους, τους μύθους και παραδόσεις μας και προπάντων τον πόθο ελευθερίας με τη μνήμη των θυσιών των ηρώων μας.

Γνησιότητα και Ανθρωπιά επισφραγίζει τη συλλογή του Ανδρέα Μ. Αντωνιάδη Παράλληλες Διαδρομές.

Στέλιος Παπαντωνίου