Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Τρύφωνα Π.Κωνσταντινίδη, Πενταλιά, εκδόσεις Το μέλλον

Τρύφωνα Π. Κωνσταντινίδη, Πενταλιά, εκδόσεις Το μέλλον
Ο Τρύφωνας Κωνσταντινίδης, νομικός, μέλος πολύτεκνης οικογένειας, από την Πενταλιά της Πάφου, με πολλή αγάπη κι επιμέλεια συγκέντρωσε πληροφορίες για το χωριό του και μας τις παραθέτει με ζωντάνια και άμεση μερικές φορές συμμετοχή. Εμπλουτισμένο το βιβλίο με φωτογραφικό υλικό, τοπία και σπίτια του χωριού, οικογένειες και οικογενειακές η επαγγελματικές και κοινωνικές στιγμές, αλλά και με αρκετά έγγραφα που αποδεικνύουν το αληθές των λόγων, μας δίνει ζωντανό το παρελθόν, με την μελέτη εγγράφων και άλλων σχετικών βιβλίων και με την ανοιχτοσύνη του νου και της καρδιάς του.
Διαβάζοντας το βιβλίο παρελαύνει μπροστά μας μια ζωή που εν πολλοίς δεν υπάρχει πια, ή κατάλοιπά της βρίσκουμε στον συγκεκριμένο τόπο αλλά και στις μνήμες πολλών μας, γιατί το μερικό, η Πενταλιά, σχετίζεται άμεσα με το γενικό, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Κύπρο, τις ιστορικές στιγμές, τις ιδέες και τα της παιδείας και εκκλησίας. Είτε ξεκινώντας από την Πενταλιά μαθαίνουμε για την ιστορία της Κύπρου και όχι μόνο της συγκεκριμένης κοινότητας, είτε ξεκινώντας από την ιστορία της Κύπρου επιβεβαιώνουμε με το μικροϊστορικό τη μεγάλη εικόνα του νησιού, από αρχαιοτάτων χρόνων, ιδιαίτερα όμως από φραγκοκρατίας, βενετοκρατίας, οθωμανοκρατίας, αγγλοκρατίας και των ελεύθερων χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είτε δηλαδή παραγωγικά εργαστούμε είτε επαγωγικά, επιβεβαιώνουμε την ιστορική αλήθεια που εμπλουτίζεται όμως με ελεύθερο συνειρμό από τις μνήμες του συγγραφέα και τις εμβαθύνσεις του ιδιαίτερα σε νομικά θέματα, ειδικότητά του.
Έτσι έχουμε ένα βιβλίο που ζωντανά αναπαριστά την ίδια τη ζωή της Πενταλιάς, τις ιστορικές της περιπέτειες, την γεωγραφία και τις ασχολίες των κατοίκων, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τους Πενταλιώτες, λεπτομέρειες για ανθρώπους που έζησαν στην κοινότητα είτε μόνιμα είτε ως περαστικοί, δάσκαλοι και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Το ενδιαφέρον των χωριανών θα είναι ομολογουμένως μεγάλο, γιατί τους δίνεται ευκαιρία να μελετήσουν το οικογενειακό τους δέντρο και να διερευνήσουν συγγενείς που ίσως οι ίδιοι να μην γνωρίζουν.
Πολλά βιβλία κυκλοφορούν με θέμα τις διάφορες κοινότητες της Κύπρου. Μπορεί τούτο να άρχισε με τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας, όμως η φθίνουσα πορεία των μικρών κοινοτήτων αναγκάζει πολλούς, και προς τιμήν τους, να καταγράψουν τη ζωή του παρελθόντος και να διασώσουν πρόσωπα και πράγματα, γεγονότα και σημαδιακές στιγμές της κοινότητας, της κοινωνικής, οικογενειακής και προσωπικής στιγμής των ίδιων των συγγραφέων. Έχουμε έτσι μια ποικιλία ή ανάμειξη σοβαρής έρευνας, μελέτης, επιστημονικότητας αλλά και εξομολογητικών ή προσωπικών και οικογενειακών νύξεων, που ολοκληρώνουν τη ζώσα πραγματικότητα της Πενταλιάς μέσα στα χρόνια.
Στέλιος Παπαντωνίου