Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Η αχαριστία της ψευδοαριστείας


Η αχαριστία της ψευδοαριστείας

Δυστυχώς η εμφάνιση καταλόγων με ονόματα πολιτικών, στους οποίους χαρίστηκαν ή διαγράφηκαν χρέη από τις τράπεζες ή τον συνεργατισμό, αποδεικνύει και πάλιν πως ό, τι ονομάζουμε δημοκρατία με τις αρχές της έχει καταπατηθεί και οι όροι έχουν αντιστραφεί προς το χειρότερο.

Δημοκρατία σημαίνει πρώτα δικαιοσύνη και ισονομία, δηλαδή όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και καθήκοντα ως πολίτες, είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και υποχρεούνται να σέβονται και να εφαρμόζουν τους νόμους και τις αξίες που διέπουν μια κοινωνία, όπως το δανείζεσθαι αλλά και αποπληρώνειν τα χρέη. Ό τι ισχύει για τον πλούσιο ισχύει και για τον φτωχό, ό τι ισχύει για τον πολίτη ισχύει και για τον πολιτικό.

Και πάλιν δυστυχώς, αποδεικνύεται πως πολλοί πολιτικοί, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, ζήτησαν και πέτυχαν διαγραφή των χρεών τους ή χαριστική μεταχείριση, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες που δεν είχαν καμιά ισχύ να προβούν σε τέτοιες πράξεις και αναγκάζονται να ξεπουλήσουν όσα έχουν για να αποπληρώσουν τα χρέη τους,  που πρέπει, έτσι κι αλλιώς να αποπληρωθούν, αφού δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζουν τη συμφωνία που υπέγραψαν με τον δανειοδότη.

Αντί όμως οι πολιτικοί να είναι οι ταγοί και διδάσκαλοι της εφαρμογής του δικαίου, αποδεικνύονται το αντίθετο, καταπατητές κάθε δικαιοσύνης και σεβασμού του κοινού συμφέροντος, καθοδηγημένοι μόνο και μόνο από το προσωπικό συμφέρον το οποίο καταπατεί το κοινό όφελος.

Από παιδιά του δημοτικού διδαχτήκαμε την αποταμίευση, για να φτάσουμε στα γηρατειά και να καταλάβουμε πως αυτό που μπορεί τότε να ήταν καλό, σήμερα αποδεικνύεται πως χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες καταντά κακό για το σύνολο και εύκολη λεία για τους λίγους εκμεταλλευτές του κόπου και των στερήσεων του λαού.

Σε τελευταία ανάλυση και πάλι αποδεικνύεται η γενιά της γέννησης της Κυπριακής Δημοκρατίας η χειρότερη μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, γιατί στηρίχτηκε όχι στον νόμο αλλά στα μέσα, στις κουμπαριές, στις κομματικές ταυτότητες και στον ωχαδερφισμό.

Κι έχουμε ακόμα πολλά να δούμε και ν’ ακούσουμε.

Στέλιος Παπαντωνίου