Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

ΕΛΙΓΜΟΙ

 

ΕΛΙΓΜΟΙ

Ήλθε, είδε και απήλθε. Όπου και να τον μεταφέρουν τα κιονελίτικα πόδια του, μέσα στην καρδιά του κρύβει ένα νεοτουρκικής αυτοκρατορίας χάρτη, με την Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη, και τη Θεσσαλονίκη ακόμα, κι αυτά είναι τα ελληνικά που μας ενδιαφέρουν. Τον κρατά κρυμμένο στις επίσημες επισκέψεις του στην Ελλάδα και τον διαλαλεί μόλις φτάσει ξανά στην αδηφάγα χώρα του.

Τον Τούρκον κι αν τον πλύνεις, λέει η παροιμία, και δεν συμπυκνώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη από την πείρα του λαού, μια ολόκληρη ζωή και τουρκική ιστορία αυτό διδάσκει, γιατί έτσι συμπεριφέρονται, είναι στο dna τους,  δεν αλλάζει παρά μόνο στις εξωτερικές εκδηλώσεις τους, όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Και τώρα εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους με το να προσποιούνται τον ειρηνοφόρο επισκέπτη στη γειτονική χώρα, που ορέγονται να την εξαφανίσουν ως ελεύθερο κράτος και να την μετατρέψουν σε προτεκτοράτο τους.

Η κατάσταση χειροτερεύει, η επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου είναι καθημερινή στη νεκρή ζώνη, η Κυπριακή Δημοκρατία πάσχει εδώ και χρόνια από την προσπάθειά τους να ιδρύσουν τουρκοκυπριακό κράτος που θα κατευθύνει την Κυπριακή Δημοκρατία, τα χωριά και οι πόλεις μας δυναστεύονται από τον τούρκο, οι περιουσίες μας πωλούνται σε ξένους, με την ελπίδα πως θα περιπλέξουν τόσο τα πράγματα, ώστε κανένας να μην αναλαμβάνει να πει τον ευθύ λόγο, ‘αυτά ανήκουν στους Έλληνες της Κύπρου, αποδώστε τα στους γνήσιους κατόχους τους’.

Και βρίσκουν κι οι ευελπιστούντες καμιά χαραμάδα ελπίδας, “μα δεν μίλησε ο σουλτάνος για δυο κράτη στην Κύπρο, ίσως να επιστρέψει στην ομοσπονδία, στη συνομοσπονδία”.

Μίλησε για πραγματικότητες στο έδαφος, ζητώντας να του αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, αλλά το έδαφος όταν ανοίγει το στόμα μιλά ελληνικά, εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία και ενιαία, το έδαφος, ο αέρας, η θάλασσά της, η ιστορία της που δεν άρχισε το 1974.

Ό τι κι αν ακολουθήσει, αν δεν είναι η αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον τόπο μας, τίποτε δεν είναι παρά τουρκικοί ελιγμοί..

Κι ένας τέτοιος ελιγμός ήταν και η επίσκεψη Ερντοάν στην Ελλάδα.