Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Εν Πάτραις

 Εν Πάτραις

Σήμερα, του αγίου Σπυρίδωνος , παρακολούθησα από το διαδίκτυο, Λύχνος τηλεόραση, μια ιεροπρεπή τελετή στον απόστολο Ανδρέα στην Πάτρα. Υποδέχτηκαν τον αρχιεπίσκοπό μας Γεώργιο που πήγε εκεί για να κάμει τα αποκαλυπτήρια προτομής του αρχιεπισκόπου Κυπριανού στον περίβολο του ιερού εκεί μεγαλοπρεπούς ναού. Η προτομή, δείγμα ενότητας του ελληνισμού και σεβασμού προς την Ιστορία και τους νεκρούς μας, είναι έργο στο οποίο πρωτοστάτησαν οι εκεί συμπατριώτες μας με τους οργανωμένους συλλόγους τους.

Στην ομιλία του ο Μακαριότατος έδωσε έμφαση στο πνευματικό έργο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ιδρυτή της Ελληνικής Σχολής, μετέπειτα Παγκυπρίου Γυμνασίου και στο εθνικό, τον αγώνα για απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Παρουσίασε την κατάσταση ως έχει σήμερα και την ανάγκη για συστράτευση των ελληνικών δυνάμεων. Έθιξε και την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και τις εκεί συνομιλίες, διερωτώμενος αν η Κύπρος τίθεται στο περιθώριο. Αν χαθεί η Κύπρος, ακολουθούν τα νησιά και η λοιπή χώρα.

Η Ιστορία μάς παρακολουθεί, κι εμείς στους ίδιους δρόμους με τους προγόνους μας, για ελευθερία και αποκατάσταση των δικαίων μας. Τα λόγια του ξεκάθαρα.

Με την ευκαιρία, λέω κι εγώ, το νου μας να καθαρίσουμε από τα αγκάθια της διπλωματίας και των νομικίστικων ακροβασιών. Η ελευθερία του ανθρώπου όπου γης είναι το ύψιστο αγαθό. Να το συνειδητοποιήσουμε