Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

μερικά

 

ΜΕΡΙΚΑ

Πρώτο πρώτο βέβαια είναι το κυπριακό, κι εδώ λέμε, “δεν μας φτάνουν οι τούρκοι, έχουμε και τα κόμματα” που γελοιοποιούν την όλη κατάσταση, με τις παρατηρήσεις, τις ερωτήσεις, το αν κλήθηκε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ή στο Βόσπορο να φάει ψάρι και πρέπει να το ομολογήσει και να μην κρατά μυστικό από τα κόμματα, που έχουν ήδη στην τσέπη τη λύση, τρία βήματα κι έξω, πρώτο διακήρυξη πως θέλουμε συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τω καιρώ εκείνω, δεύτερον να δηλώσουμε πως αναγνωρίζουμε στους τούρκους την ισότητα και όλα τα συναφή, τρίτον να δώσουμε αέριο πολύ και να βοηθήσουμε οικονομικά και παντοιοτρόπως τους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους, αν έμεινε και κανένας στα κατεχόμενα, να αναλάβομεν την εκτροφήν των.

Ύστερα είναι τα δημαρχιακά της Λευκωσίας, κι εμείς οι αγλαντζιώτες ένα δήμαρχο ξέρουμε και θέλουμε, τον Αντρέα Κωνσταντίνου, παιδί δικό μας, εργατικό και προοδευτικό πραγματικά και όχι λεκτικά, κι όχι τον άσσο από το μανίκι της Αννίτας, άκου Νίκο Τορναρίτη, που πάει στην Κερύνεια, την αράζει στο λιμανάκι και μας καλεί να πάμε κι εμείς, ξεχνώντας τι είναι για μας η Κερύνεια. Πίσω μου σ’ έχω σατανά!

Τρίτον ωραίο και απίθανο, τουρκοκύπριος δημόσιος υπάλληλος ήρθε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές νοίκιασε διαμέρισμα και το μετέτρεψε σε εργαστήριο ναρκωτικών, δεν πλήρωνε, πήγαν να του αλλάξουν κλειδαριά και ανακάλυψαν τις ποσότητες.

Τέταρτον δηλαδή πρώτον για μας τους δασκάλους, η εκπαίδευση, βουλιαγμένη στη θάλασσα της ύλης, ιδρώνουν και ξεδρώνουν δάσκαλοι και μαθητές να την καλύψουν, αλλά δεν ρώτησε κανένας και ποια ύλη διδάσκεται, πόσο θεμελιώδης και χρήσιμη, πόσο ελκυστική, πόσα σκουπίδια άχρηστα καταβροχθίζουν διδακτικές ώρες αλλά και ποιος είναι ο πληθυσμός στον οποίον απευθύνονται. Για να παρακαθίσουν μαθητές μας σε εξετάσεις διεθνούς επιπέδου πρέπει να έχουν και ήθος, να αναγνωρίζουν πως εκπροσωπούν τη χώρα τους και πρέπει να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Από προσωπική πείρα λέω αυτά που άκουσα από μαθητές σε τέτοιες εξετάσεις. “Σχετίζονται με τη βαθμολογία μας, κύριε; Θα ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματά μας; Αφού όχι, αφήστε μας ήσυχους.” Και δίνουν λευκή κόλλα ή γράφουν ό τι τους κατέβη ώσπου να τελειώσει ο εξεταστικός χρόνος.

Μαζί πάει κι η βία στα σχολεία και οι ανήλικοι καουμπόηδες που μπορούν να διαπράξουν και έγκλημα, αλλά κανείς δεν τους αγγίζει, είναι ανήλικοι. Σώστε μας από τους ανηλίκους παντός γένους και πάσης ηλικίας. Εδώ καταντήσαμε. Γενικώς ομιλούντες.