Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Άντρος Λυρίτσας

 Άντρος Λυριτσας, ΔΟΚΙΜΙΑ & Αδόκητα

Μεγάλος ωφελημένος από τη συγγραφή ο συγγραφέας πρώτα και ο αναγνώστης ύστερα, δεύτερος πάντα. Ο συγγραφέας αισθάνεται τον εσωτερικό κραδασμό, την ώθηση, καταπιάνεται με το θέμα, κοπιάζει, συλλέγει υλικό, ταξινομεί, σκέφτεται, προβληματίζεται, εκθέτει τον εσώτερο εαυτό του στον αναγνώστη, την ευαισθησία και ποιητικότητά του, το βάθος των στοχασμών του, τα ερωτηματικά του.
Ο Άντρος Λυρίτσας με το βιβλίο του ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΔΟΚΗΤΑ αποδεικνύεται ήδη έτοιμος για τα θέματα που επέλεξε και τον απασχολούσαν, έτοιμος ψυχικά, με θέληση να φέρει σε πέρας την περιπέτεια του ταξιδιού στο αχανές της γνώσης και θεωρίας, της Φιλοσοφίας και Αισθητικής. Δοκιμές να πλησιάσει όσο μπορεί τα αγαπητά του θέματα, αδόκητα, απροσδόκητα πολλά, από τη Θρησκεία ως την Ποίηση, τη Φιλοσοφία και Λογοτεχνία, την Ψυχολογία και Κοινωνιολογία, με τους μεγάλους εκπροσώπους των, αρχαίους, μεσαιωνικούς και νεότερους.
Αρχίζει από τα γενικότερα, προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα γιατί γράφει ο συγγραφέας, η επανάσταση της ποίησης, τέχνη και εξουσία, φιλοσοφία και λογοτεχνία, ψυχανάλυση, τέχνη και λογοτεχνία, ως τους μεγάλους, Φρόυντ, Σολωμό, Ρωμανό τον Μελωδό, Μαρξ, Έζρα Πάουντ. Μια επιλεγμένη σειρά με ενδιαφέροντα, έστω αδόκητα θέματα, η πορνεία στη λογοτεχνία, ερωτικές επιστολές, η ποίηση του κάμα σούτρα, καταραμένοι ποιητές, και άλλοι και άλλα που έχουν ελκύσει τον συγγραφέα και μαζί του και τους αναγνώστες στη μεγάλη περιπέτεια.
Ερωτηματικά και προβληματισμοί για την ευτυχία και τη ζωή, με την άνεσή του ο συγγραφέας απευθύνεται κάποτε στον αναγνώστη καλώντας τον να μετάσχει στις σκέψεις και συναισθήματα, με παράθεση πολλές φορές αποσπασμάτων των αντίστοιχων συγγραφέων που αναφέρει, γνώμες και γνώσεις, ίσως μια Μυριόβιβλος σε μικρογραφία. Μια ωραία κιβωτός ενδιαφερόντων.
Alexandros Christoforou, Ορθοδοξία Καλογήρου και 32 ακόμη
2 σχόλια
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση