Χάρη Ν. Σπανού, Φυλάκιο
Ευτυχώς η συγγραφέας δεν καθορίζει, διηγήματα, μυθιστόρημα, θεατρικό, μελέτη στο φως, μνήμες φίλων, μυθολογία, μεταμορφώσεις, μελέτη θανάτου, χαρακτηρολογία, Ψυχολογία, αποστάγματα ζωής, Ιστορία και πολιτική, ο κόσμος της Κύπρου. Όλα αυτά βρίσκει κανείς στο βιβλίο, και άλλα πολλά που θα του διαφύγουν, ευτυχώς υπάρχει και δεύτερη και τρίτη ανάγνωση. Του βιβλίου.
Αφού φυλάκιο, μεταφορά σε εμπόλεμη κατάσταση, ο νεαρός στρατιώτης της οικογένειας και η σύγχρονη θητεία στο στρατό αλλά και ο πόλεμος του 74 και ειδικά το καυτό θέμα των αγνοουμένων, ο αγνοούμενος εν ζωή, τότε, οι τελευταίες του στιγμές, και η κατά και μετά θάνατον συμπεριφορά των εισβολέων και συνοίκων στους στρατιώτες, ζώντες και νεκρούς, ως την ανεύρεση και παράδοση στην οικογένεια των λειψάνων, η ταφή κι η ανάληψη ή μεταμόρφωση, μεταφυσικές σκηνές σκαλισμένες λογοτεχνικά, ιδιαίτερα ένα τέλος τραγικό, ποιητικό, ανάμεσα στο μύθο και τη συγκλονιστική πραγματικότητα που ζει ο ένας των ηρώων, ο αδελφός του αγνοούμενου.
Δομημένο το έργο έτσι ώστε να διαβάζεται και ως μεμονωμένα διηγήματα αλλά και ως μυθιστόρημα, με πολλή θεατρικότητα, με την αναδρομή στο παρελθόν και την εις βάθος ψυχολογική διερεύνηση του εναπομείναντος αδελφού, οι συγκρούσεις στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία της Κύπρου με τις προσπάθειες επέμβασης ξένων αλλά και δικών στην Ιστορία ή στην πρόκληση σύγχυσης στην αντίληψη των πραγμάτων, πινελιές ζωντανές στον πίνακα της Κύπρου μεταπολεμικά, με αποφθεγματικό λόγο όπου η πείρα συνεργεί στην δημιουργία του πνευματικού κλίματος του έργου, παρατηρήσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, γνώριμους και οικείους του τόπου μας, πλάθουν ένα κόσμο αλήθειας και ανάγλυφης πραγματικότητας, μελετημένο και στιβαρό, βγαλμένο από τη γραφίδα της Χάρης Ν. Σπανού.