Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

συνεννόηση

 

Ένας αγώνας κι αυτός, ο άνθρωπος να διατηρεί την κρίση του και να μπορεί να σκέφτεται με βάση τις αρχές του ή να ιεραρχεί τα πράγματα και τις καταστάσεις έτσι, ώστε να μη ζει μέσα στη σύγχυση που του υποβάλλουν και επιβάλλουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και οι κομματάρχες με τους συν αυτοίς κι όλη αυτή η κατρακύλα των χρόνων του αδιέξοδου κυπριακού, όπως το κατάντησαν.

Επ’ ελευθερία εκλήθητε, σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή.

Ο ελεύθερος άνθρωπος, το τέλος, ο σκοπός της παιδείας και της ζωής, η ελευθερία των λαών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διακηρύξεις, επαναστάσεις, ποταμοί αιμάτων. Το πολυτιμότερο, η ελευθερία.

Όσο κι αν το σκεφτεί κανείς, τίποτε άλλο δεν τίθεται υπεράνω της, τόσο πολύπλευρη έννοια που είναι, να λευτερωθούμε ‘που τες αρρώστιες, ‘που τη φτώχεια και την κακοριζικιά, ‘που τους εγγλέζους και τους τούρκους, ‘που τους δικτάτορες, την άγνοια, την ασκήμια, τη βρωμιά και δυσωδία, όλα μιλούν για απαλλαγή από το κακό, για να ζήσει ο άνθρωπος όσο πιο ανθρώπινα, με αξιοπρέπεια (πολύτιμη λέξη ως σπάνια).

«Μα δεν θα πάρεις το παιδί σου να δει τα κατεχόμενα, να μην ξέρει το χωριό και το σπίτι του;» Αν θα το πάρω είναι για να καταλάβει πως έχει χρέος να το ελευθερώσει. Μόνο και μόνο με αυτή την προϋπόθεση, γιατί αυτό που θα δει δεν είναι το σπίτι μας κι ούτε θέλω να δει την κατάντια του.

«Μα αυτή είναι άποψή σου, άλλοι έχουν άλλη άποψη.» Είναι άποψη πως τα κατεχόμενα είναι σκλαβωμένα; Είναι άποψη πως ο τούρκος πατά το σπίτι και τις περιουσίες μας, μετάτρεψε τις εκκλησιές μας σε στάβλους και στα κοιμητήριά μας έχει αναποδογυρίσει τους σταυρούς; Είναι άποψή μου πως είμαστε πρόσφυγες στον ίδιο τον τόπο μας, άντε εκτοπισμένοι; Σκλαβωμένοι; Με καταπατημένα τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Οι λαοί πρέπει να ενώνονται και η επανένωση της πατρίδας είναι αναγκαία. Επανένωση ποιου με ποιον; Των σκλαβωμένων, των δικών μας εδαφών, τουρκοπατημένων, με τις ελεύθερες περιοχές; Και αυτό θα είναι επανένωση; Χωρίς επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, χωρίς καμιά έννοια δικαιοσύνης;

Μα κι οι τουρκοκύπριοι είναι πρόσφυγες. Ω! μεγάλο σου λάθος. Δεν τους έδιωξε η Κυπριακή Δημοκρατία που τους  παρακαλεί να επιστρέψουν στα χωριά και στα σπίτια τους. Η ίδια η Τουρκία τους άρπαξε και τους μετακόμισε βίαια στα σπίτια μας, για να έχει να λέει πως: υπάρχει έδαφος, υπάρχει λαός, υπάρχει εξουσία, άρα υπάρχει και κράτος, αναγνωρίστε το!!!

Κι όλα αυτά σ’ ένα συγχυσμένο κόσμο, που θέλει φτηνά καύσιμα, φτηνά φάρμακα, φτηνά προϊόντα, φτηνά φυτοφάρμακα, γιατί δεν τα βγάζει πέρα, λέει, οικονομικά, κι εδώ είναι κλέφτες ενώ εκεί, φιλόξενοι και με λουκμουμάδες…

Άντε να συνεννοηθείς ύστερα από τόση πλύση εγκεφάλου!!!