Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

σπασμένο ακορντεόν

 

Μαρία Γεωργίου, Σπασμένο Ακορντεόν, μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, εκδόσεις Πηγή

Η Μαρία Γεωργίου από τα γραφόμενά της φαίνεται άνθρωπος ειρηνεμένος, γαλήνιος, με βαθιά αγάπη στην Ελλάδα, τις πατροπαράδοτες αξίες, σεβασμό στους αγώνες και στην ιστορία της Κύπρου, ιδιαίτερα της Λάρνακας, γι’ αυτό και σπεύδω να εισηγηθώ το μυθιστόρημά της να ενταχθεί στα διδασκόμενα στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, ας είναι και της Λάρνακας, που θα έχει ένα κατάδικό της μυθιστόρημα, με τόπους γνωστούς, οικείο περιβάλλον, σε μια ιστορική περίοδο ενδιαφέρουσα, έστω από το 1930 ως το τέλος του αγώνα του 55-59, αφού, όπως δηλώνεται, το μυθιστόρημα στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, για τα οποία και άλλοι μπορούν να μαρτυρήσουν.

Το έργο είναι αφιερωμένο «στον αγαπημένο μου πατέρα» που δεν αποκλείεται να είναι ο πρωταγωνιστής του έργου. Μια οικογένεια φτωχή, εργατικής τάξης, με τα προβλήματά της, τους χωρισμούς των θυγατέρων, τα παιδιά να ζουν με τον παππού και τη γιαγιά, φουρνάρηδες βασικά το επάγγελμα, στο πρώτο μέρος μας δίνεται ευκαιρία να γνωρίσουμε κοινωνικά και ιστορικά την Λάρνακα, που μας φέρνει στο νου σελίδες της ζωής όλων των Κυπρίων, με τη φιλία Ελλήνων Τούρκων, τη συνεργασία των ανθρώπων, μακριά από ανταγωνισμούς, με τα πάθη και τις φιλίες, τις αντιθέσεις των φύλων, το προβληματικό μεγάλωμα των παιδιών, σε μια εποχή εργατιάς, φτώχειας και φιλότιμου.

Το δεύτερο μέρος ο ήρως γράφει μπορούμε να πούμε τα απομνημονεύματά του ως άλλος ήρωας αγώνων, γι’ αυτό και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με περισσότερη έμφαση στην κυπριακή διάλεκτο, που δεν λείπει στους διαλόγους και από το πρώτο μέρος, δεν εμποδίζει όμως κανένα να παρακολουθήσει την εξέλιξη και να χαρεί τη γραφή της Μαρίας Γεωργίου. Στο δεύτερο ο αγώνας της ΕΟΚΑ με όλα τα βάσανα και βασανιστήρια, με τις ιδέες για ελευθερία και Ελλάδα, αγωνιστικό φρόνημα και αξιοπρέπεια, με λεπτομέρειες ίσως άγνωστες σε πολλούς αλλά πραγματικές.

Το έργο δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει την εποχή σε βάθος, γιατί πολλές πτυχές της ζωής βοηθούν στη ζωντανή αναπαράσταση του παρελθόντος, την κοινωνική ζωή, την εθνική μας ιστορία, πόθους και συγκρούσεις στην Κύπρο του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Γενικά μιλούμε για ένα μυθιστόρημα πλήρες της εποχής του, με τις δεσπόζουσες ιδέες και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής.

Θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε έργο για νέους, γι’ αυτό και η σύστασή μας να διδάσκεται στα σχολεία.

Στέλιος Παπαντωνίου