Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Ανδρέα Γεωργιάδη, Ιστορίης ένεκεν

 Ανδρέας Γεωργιάδης, Ιστορίης ένεκεν, Ποιήματα, Λευκωσία 2023

Η μακρά θητεία του Ανδρέα Γεωργιάδη στην ποίηση, τον έμμετρο λόγο, στην μυθολογία, στην αρχαία ελληνική γραμματεία, στους μύθους και στη σάτιρα, του στάθηκαν πολύτιμοι βοηθοί στο δρόμο για τη νέα του ποιητική συλλογή “Ιστορίης ένεκεν” που παραπέμπει στον πατέρα της Ιστορίας Ηρόδοτο.

Στη νέα του ποιητική συλλογή ο ποιητής μας θυμίζει παλιά και ωραία αποσπάσματα από την ελληνική Ιστορία και Γραμματεία, τα οποία εισάγουν στο κύριο του θέμα, που είναι ο σχολιασμός των γεγονότων έτσι, ώστε να μας θυμίζουν τα δικά μας ιστορικά πάθη. Από το πραξικόπημα και την εισβολή ως το ρόλο της χούντας,  από το Μαντζικέρτ ως την Κερύνεια και τη Μόρφου, τα παραθέματα από τους αρχαίους ή νεότερους ιστορικούς γίνονται το υπόβαθρο για την ποιητική σύλληψη.

Και το δίδαγμα που πηγάζει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα επιβεβαιώνει μιαν αλήθεια, ότι δηλαδή ιστορικές σελίδες μπορεί να επαναλαμβάνονται.

Ο αναγνώστης πιστοποιεί ότι ο ποιητής, εκτός του ότι είναι καλός γνώστης της Ιστορίας είναι προπάντων ένας παιδαγωγός, ο οποίος με τα διδάγματα που απορρέουν από τις ιστορικές του γνώσεις μας κεντρίζει, όπως προηγουμένως με τα σατιρικά του έργα. Μας δείχνει σε αντικαθρεφτίσματα τον ίδιο τον εαυτό μας και μας καλεί σε αυτογνωσία.

Στέλιος Παπαντωνίου