Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ

 

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ
Το 2023 ήταν η χρονιά του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, του νέου Υπουργού των Εξωτερικών. Στους πρώτους λόγους τους αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, που βαραίνει όλους μας εδώ και χρόνια και προ της εισβολής του 1974.
Μπορεί να μην είναι πολιτικός ηγέτης ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, γνωρίζει όμως πολύ καλά το εθνικό μας πρόβλημα και τοποθετείται σωστά, υπερασπιζόμενος την ελευθερία μας. Λέγει στον ενθρονιστήριό του λόγο:
«Η Εκκλησία, φορέας και προασπιστής των αξιών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να συναινέσει με κανένα τρόπο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στην αποδοχή λύσης που να μην προνοεί, για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και όλος ο ελεύθερος κόσμος. … Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα μπορεί να υπολογίζει και στη δική μας υποστήριξη στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν θα διστάσουμε, όμως, να επισημάνουμε και να ελέγξουμε κάθε τυχόν εκτροπή και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε λύσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στην πατρογονική γη…. Ως Εκκλησία θα συμβάλουμε ενεργά, ερχόμενοι σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου. Είναι τούτο αδήριτη ανάγκη. Και κάνουμε έκκληση για ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου. Θα ικανοποιήσει τούτο το αίσθημα ασφαλείας του λαού μας, θα αποτρέψει νέες επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας και θα συντηρήσει και θα εμπεδώσει τον πόθο της απελευθέρωσης.»
Με τα πιο πάνω υποστηρίζει με έμφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές μας ελευθερίες, αφού ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θεωρεί την αμυντική θωράκιση και το ενιαίο αμυντικό δόγμα σημαντικότατο για την προστασία μας, και υπόσχεται οποιαδήποτε βοήθεια στην κυβέρνηση που αποβλέπει στην απελευθέρωσή μας.
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαθίσταται ενώπιον της Βουλής δίνει την εξής διαβεβαίωση
«Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».
Αυτό που ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει σήμερα είναι εκείνη η διατήρηση της ανεξαρτησίας και προπάντων της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας μας. Γι’ αυτό και στην ομιλία του αναφέρθηκε στα «άδεια έδρανα των Τουρκοκυπρίων βουλευτών σε αυτή την αίθουσα, ως ένα από τα πολλά πειστήρια που μαρτυρούν τον ακρωτηριασμό που υφίσταται το κράτος μας. Έναν ακρωτηριασμό που δεν επιτρέπει την πραγματική θεμελίωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, αλλά ούτε και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.» Και γι’αυτό έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητά του την «επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, η κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες του, χωρίς καμιά διάκριση.»
Το συμφωνημένο πλαίσιο είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Μια λύση η οποία θα προκύψει από έναν ειλικρινή διάλογο και η οποία θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα έχει ως στόχο την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδα μας και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ευημερίας, συνύπαρξης και συνεργασίας για τον λαό μας.
Ὀπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Με τη λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί για να αποτελέσει το κοινό μας σπίτι εντός της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.»
Άρα και πάλι η ευρωπαϊκή διάσταση, το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν παραλείπονται όπως και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Με το ίδιο πνεύμα και ο νέος Υπουργός των Εξωτερικών ανέλαβε το Υπουργείο του, υπογραμμίζοντας πως μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης θα προσεγγίσουμε νέες χώρες της περιοχής αλλά προπάντων «το κυπριακό είναι για μας θέμα επιβίωσης και αποτελεί άξονα της πολιτικής μας.» Με διαπραγματεύσεις θα επιτύχουμε την επανένωση του τόπου μας που επείγει. «Η πλευρά μας ουδέποτε θα μπορούσε θα συναίνεση σε λύση δύο κρατών και παρεµφερών διχοτομικών ιδεών. Τα απορρίπτουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Αυτόχειρες δεν θα γίνουμε. Θα περιμένουμε την άλλη πλευρά να προσέλθει στις συνομιλίες.»
Από τα λίγα πιο πάνω επίσημα, αντιλαμβανόμαστε τα κύρια στηρίγματα του αγώνα μας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε έχοντας αντίπαλο την Τουρκία. Ελπίδα μας είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, προπάντων για την απελευθέρωση του τόπου και την ειρηνική διαβίωση των κατοίκων του νησιού. Ελπίζουμε να βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός νέου γύρου αγώνων. Οι ευχές και η υπομονή δεν αρκούν.