Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Μαρία Πιερή Στασίνου, η απίθανη περιπέτεια του φα

 Μαρία Πιερή Στασίνου, Η Απίθανη Περιπέτεια του Φα.

Μια από τις ευλογίες του διδασκαλικού επαγγέλματος είναι η επαφή με τα παιδιά, μαθαίνει ο δάσκαλος πώς συμπεριφέρονται στην τάξη, στις γιορτές, στις εκδρομές, παρακολουθεί την οικογενειακή τους ζωή και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναπτύξει τις δυνάμεις τους αρμονικά, ώστε να είναι ευτυχισμένα και να βγουν στην κοινωνία καλοί άνθρωποι.
Πολλά προβλήματα παρατηρούνται στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα στην οικογενειακή ζωή, ζευγάρια από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές νοοτροπίες, κάποτε τα καταφέρνουν κάποτε όχι, αυτά που πληρώνουν στο τέλος τις συζυγικές διαφορές είναι τα παιδιά, ιδιαίτερα αν ένας από τους δυο γονείς τα εγκαταλείψει.
Η Μαρία Πιερή Στασίνου στο νέο της βιβλίο «Η Απίθανη Περιπέτεια του Φα» μας παρουσιάζει μια τέτοια οικογένεια με τα προβλήματα της, τη βία στην οικογένεια και την εγκατάλειψη των παιδιών από τη μητέρα. Ο πατέρας θα αναλάβει τα πάντα, δεν θα αργήσει όμως να αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών. Οι υπηρεσίες του δημοσίου θα επέμβουν και τα παιδιά θα καταλήξουν σε μια Στέγη. Τη φυγή της μητέρας θα ακολουθήσει η φυγή του μικρού Φα, ευτυχώς όμως υπάρχουν οι καλοί οι άνθρωποι, οι καλοί φίλοι, που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τον μικρό μας ήρωα, ο οποίος στο τέλος θα ζήσει ευτυχισμένες στιγμές με την επάνοδο της μητέρας και μέσα στην ζεστή αγκαλιά όλης της οικογένειας. Η πρόοδος η προσωπική και η ακαδημαϊκή του Φα και οι προηγούμενές του εμπειρίες είναι και το αίτιο της απόφασής του να αφοσιωθεί ως γιατρός πλέον στην υπηρεσία των παιδιών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα που βίωσε ο ίδιος.
Το έργο είναι γραμμένο με πολλή αγάπη, με γνώση του αντικειμένου, με ωραίες περιγραφές της φύσης, αφού ο μικρός σε αυτήν καταφεύγει στις δικές του απόπειρες φυγής. Γνώση της ψυχολογίας των παιδιών, ορθή δόμηση του έργου, με την πλοκή, την δέση, την κορύφωση και τη λύση, δοσμένα με τέχνη και αγάπη προς τα παιδιά. Καλό δρόμο να έχει.
Στέλιος Παπαντωνίου