Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Σχόλια στο διήγημα του Προδρόμου

 ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ

Το χωριό Πρόδρομος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Κύπρου. Κάτω του είναι η Λεμύθου στην οποία είχα πρώτο διορισμό το 1967. Μεταξύ άλλων συνάδελφος ο Χριστάκης Ελευθερίου, από τους πρώτους αντάρτες στην ομάδα του Διγενή. Την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς ύστερα από μια ουζοκατάνυξη ξεκινήσαμε από Λεμύθου και πήγαμε στο Φοινί. Στο σπίτι του στη Λευκωσία έγιναν οι πρώτες συγκεντρώσεις της εοκα, από εκεί ξεκίνησαν οι αγωνιστές την 1 Απριλίου 1955, οδός Μακρονήσου, τώρα κατεχόμενη. Όλη η οικογένεια στον αγώνα.

Ο Παντελής Μηχανικός εμπνεύστηκε και από τους δυο ήρωες, Ονήσιλο και Πρόδρομο, με κοινό στοιχείο το ότι κρατούν στο χέρι το καύκαλό τους, το κεφάλι τους. Οι αγιογράφοι της Μονής αγίου Ηρακλειδίου ζωγράφισαν όλες τις εικόνες του εικονοστασίου του αγίου Κασσιανού Λευκωσίας. Όντως οι αρχαίοι στις τραγωδίες τους απέφευγαν να παρουσιάζουν σκοτωμούς στη σκηνή.

Για τα Μαμώνια έχω ήδη σημειώσει πως, ένα ζεύγος κατακρεουργημένο από τους Τούρκους, παρουσιάστηκε στο μνημείο που ήθελαν να φιλοτεχνήσουν οι συγχωριανοί τους προς τιμήν τους , ως «αδικοχαμένοι», γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ήθελε δήθεν να διασαλεύσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Γνωστός ο θρύλος με το κεφάλι του Ονήσιλου, που γέμισε μέλισσες-μελόπιτες.

Η επίσκεψη της Μαρίας στην Ελισάβετ επίσης γνωστή. Ζαχαρίας ήταν ο πατέρας του Προδρόμου.

 Η Ζωή του Προφήτη Ζαχαρία

Ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή, έζησε στα χρόνια του Ηρώδη, βασιλιά της Ιουδαίας. Η Σύζυγός του ήταν η Ελισάβετ και δεν είχαν παιδί ενώ είχαν φτάσει κι οι δυο σε προχωρημένη ηλικία.

Ο Ζαχαρίας υπηρετούσε στον Ναό, όταν του συνέβη ένα θαυμαστό γεγονός.
Ενώ βρισκόταν στα Άγια των Αγίων και πρόσφερε τη θυσία του θυμιάματος, παρουσιάστηκε μπροστά του άγγελος Κυρίου και του είπε:  Μη φοβάσαι, Ζαχαρία. Άκουσε ο Θεός την προσευχή σου. Η γυναίκα σου, η Ελισάβετ, θα γεννήσει γιο και θα τον ονομάσεις Ιωάννη. Η γέννησή του θα είναι χαρά για σένα αλλά και για πολλούς ανθρώπους. Αυτό το παιδί θα γίνει σπουδαίος άνθρωπος, αναγνωρισμένος από τον ίδιο τον Κύριο. Θα έρθει πριν από τον Μεσσία και θα ‘χει δύναμη προφητική. Θα ετοιμάσει τις καρδιές των ανθρώπων, για να δεχθούν τον Σωτήρα  «Και πώς θα βεβαιωθώ γι’ αυτό;» αμφέβαλε ο Ζαχαρίας. «Εγώ είμαι γέρος κι η γυναίκα μου σε προχωρημένη ηλικία». Κι ο άγγελος απάντησε: Είμαι ο Γαβριήλ και μ’ έστειλε ο Θεός να σου αποκαλύψω το σχέδιό Του. Αφού όμως θέλεις σημάδι, σου λέω ότι θα μείνεις βουβός μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν όσα σου είπα. Κι αυτό θα είναι και η τιμωρία σου, επειδή δεν πίστεψες στα λόγια μου. Ο άγγελος Γαβριήλ του αποκάλυψε λοιπόν ότι
 θα μείνει κωφάλαλος μέχρι να γεννηθεί το παιδί. Έξω ο λαός περίμενε τον ιερέα και απορούσαν γιατί αργοπορούσε τόσο μέσα στον Ναό. Όταν τέλος βγήκε, δεν μπορούσε να μιλήσει. Με νοήματα τους εξήγησε ότι του είχε συμβεί κάτι συγκλονιστικό. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, η Ελισάβετ έμεινε έγκυος. 

Ο Πρόδρομος έτρωγε μέλι άγριο και ακρίδες, που μερικοί εξηγούν ως άκρες των φύλλων των δέντρων, πράγμα που θυμίζει την παιδική μας ηλικία με την αγάπη μας στα αθασούθκια και τις πουρνελλούες, που αγοράζαμε στη γειτονιά από μια γριά…

Αποκεφαλισμούς έχουμε και το 1821,με τους δεσποτάδες. Μεγάλο κακό έγινε επίσης με τους Κοντεμενιώτες
Πέμπτη 12 Ιουνίου 1958.  Η σφαγή των Κοντεμενιωτών από τους Τουρκοκύπριους του Κιόνελι.  Το μήνυμα έφτασε στον Κοντεμένο γύρω στο μεσημέρι, ότι κάτοικοι της Σκυλούρας, σφαγιάζονται από τους Τούρκους». οι Κοντεμενιώτες έτρεξαν να βοηθήσουν. Συνελήφθησαν από αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες αφού τους είπαν πως δεν συμβαίνει τίποτε εις βάρος των Ελληνοκυπρίων της Σκυλούρας, τους οδήγησαν στον αστυνομικό σταθμό Αγ. Δομετίου για ανάκριση. Στη συνέχεια και αντί να τους αφήσουν να επιστρέψουν στο χωριό τους, με τη συνοδεία αγγλικού στρατού τους οδήγησαν στον Κοντεμένο μέσω του τουρκοκυπριακού χωριού Κιόνελι.  Φτάνοντας στο Κιόνελι, έγινε η μεγάλη σφαγή. Μέσα στα χωράφια είχαν κρυφτεί 200 ειδοποιημένοι από τους Άγγλους Τουρκοκύπριοι και με το που έφτασαν τα αυτοκίνητα με τους Κοντεμενιώτες, πετάχτηκαν πάνω και άρχισαν να πυροβολούν και να σφάζουν. Οκτώ νέοι Κοντεμενιώτες σφάχτηκαν και αποκεφαλίστηκαν σαν αρνιά…