Μαμώνια: Το μνημείο των σφαγιασθέντων, έγινε μνημείο για «άδικο θάνατο»
Aναστάτωση έχει δημιουργηθεί μεταξύ των λιγοστών κατοίκων και των αποδήμων της κοινότητας Μαμωνιών στην επαρχία Πάφου εξαιτίας των επικείμενων στα τέλη Ιουλίου εγκαινίων ενός μνημείου που ανεγέρθη σε χώρο των Μαμωνιών για να τιμηθεί ζεύγος συγχωριανών τους που δολοφονήθηκε εν καιρώ ειρήνης από τούρκους της περιοχής. Οι οργίλες αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι στο μνημείο των δολοφονηθέντων Χρίστου και Παναγιώτας Κώστα θα αναγραφεί, κατόπιν υποδείξεων αρμοδίων παραγόντων ότι το ζεύγος «έχασε τη ζωή του άδικα».
Σύμφωνα με το βιβλίο «Μαμώνια, στον περίγυρο της αλήθειας, του μύθου και του παραμυθιού», του φιλολόγου και πρώην Διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Νέαρχου Νεάρχου,που κατάγεται από την κοινότητα , ο Χρίστος και η Παναγιώτα,οι οποίοι το 1958 ήταν 75 ετών αμφότεροι, είχαν δολοφονηθεί αναίτια καθώς εργάζοντο ένα πρωινό του Αυγούστου του 1958, στα χωράφια τους στα Μαμώνια από Τούρκους της περιοχής. Σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής μάλιστα αναφέρεται ότι τα κεφάλια τους είχαν αποκοπεί από τα σώματα τους και χρησιμοποιούνται τα ρήματα «εσφάγησαν» και «κατακρεουργήθησαν».
mamonia2
Σήμερα, μετά από την πάροδο δεκαετιών και αφού τελικά έγιναν οι διαδικασίες και κατασκευάστηκε ένα μνημείο προς τιμήν του ζεύγους, με έκπληξή τους κάτοικοι και απόδημοι των Μαμωνιών, διαπίστωσαν ότι σ’αυτό αναγράφεται ότι ο Χρίστος και η Παναγιώτα «έχασαν τη ζωή τους άδικα», χωρίς να αναφέρεται πουθενά το ιστορικό γεγονός της δολοφονίας εν ώρα ειρήνης.
Κάτοικοι και απόδημοι που αντέδρασαν και ζητούν αλλαγή στα όσα αναφέρονται ως αιτία του χαμού του ζεύγους ανέφεραν στο PafosNet πως το συγκεκριμένο λεκτικό υποβλήθηκε ουσιαστικά στην τοπική αρχή από την υπηρεσία μνημείων του Υπουργείου Παιδείας πριν από μερικά χρόνια, όταν το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο αιτήθηκε την υλοποίηση του μνημείου. Οι φορείς των Μαμωνιών εξήγησαν το τι είχε συμβεί στην περίπτωση εκείνη, αλλά οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου τμήματος του Υπουργείου επέμειναν, όπως υποστηρίζουν οι φορείς της κοινότητας, ότι θα έπρεπε να αναγραφεί η φράση «που έχασαν άδικα τη ζωή τους», χωρίς να γίνεται λόγος για δολοφονία ή σφαγιασμό και με διάθεση αποφυγής της αναγραφής των συγκεκριμένων λέξεων οι οποίες όμως όπως τονίζουν οι διαμαρτυρόμενοι αποτυπώνουν την πραγματικότητα, την οποία αρκετοί κάτοικοι της κοινότητας έζησαν από κοντά, είδαν και μαρτύρησαν.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αν και το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαμωνιών διαφωνεί με τους αντιδρούντες , κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στην τέλεση επισήμων εγκαινίων του μνημείου, προς αποφυγήν περαιτέρω εντάσεων