Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ


ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
-είκοσι χρόνια ζωής και δράσης 1998-2018
Ευγενικό εξώφυλλο, φως, πράσινο, το παλιό σχολείο, στην αυλή κόσμος, ομπρέλες, κι ύστερα πάλι, άλλος πίνακας, του Κυριάκου Λύρα, το πρώην Δημοτικό Σχολείο και πρώην Δημαρχείο Στροβόλου, πίνακας όλος αγάπη προς το εικονιζόμενο, κι η αφιέρωση
Το Λεύκωμα
Αφιερώνεται στη μνήμη των πνευματικών δημιουργών οι οποίοι δεν είναι πια μαζί μας. Και σε όλους τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μας καθώς και σε όλους, οι οποίοι μας έχουν τιμήσει με το έργο και την παρουσία τους.”
Μια καλλιτεχνική φωτογραφία του Πολιτιστικού Κέντρου του Βασίλη Κ Βασιλείου, κι άλλη στην πίσω σελίδα, με τις φωτοσκιάσεις, σημαδιακή, υποβλητική, κι άλλες πολλές φωτογραφίες, από εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο. Πρόσωπα και συγκεντρώσεις, λόγιοι και καλλιτέχνες σ’ ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αψευδή μάρτυρα μιας διαρκούς πνευματικής κίνησης.
Τα περιεχόμενα, και οι χαιρετισμοί.
Πρώτος ο κύριος δήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Στροβόλου αποτελούν τους κύριους πυλώνες του Δήμου σε δράσεις προώθησης της λογοτεχνίας και των γραμμάτων.
Ο Κώστας Καδής, υπουργός Παιδείας, δίνει έμφαση στην εθελοντική προσφορά και την ενδιαφέρουσα θεματολογία των πολιτιστικών δρωμένων.
Ο Παύλος Παρασκευάς, διευθυντής πολιτιστικών υπηρεσιών του  Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού επαινεί το πολυδιάστατο έργο της βιβλιοθήκης και του Ομίλου Φίλων της.
Στο προλογικό σημείωμα η δρ Μαρία Μιχαηλίδου, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων, αναφέρεται με συγκίνηση και όραμα στα είκοσι χρόνια δράσης του Ομίλου. Με συγκίνηση μιλά για το παρελθόν, και συναισθάνεται την ευθύνη για την περαιτέρω πορεία. Δύναμη ο εθελοντισμός και ψυχική ευφορία από την προσφορά. Αυτονόητη η ύπαρξη των βιβλιοθηκών, αναγκαία όμως η εξέλιξή τους. Με παραδείγματα τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, που ζωογονεί τη διά βίου μάθηση, τη Βιβλιοθήκη Βεροίας, που αναπτερώνει το ηθικό σε μια πόλη ανεργίας και κατακερματισμένου κοινωνικού ιστού, την Αιθιοπία, για τη μεγάλη σημασία που έχει ο άνθρωπος ο δοσμένος με κέφι στο όραμά του να διανοίξει πνευματικές οδούς στη χώρα του.
Ιστορικά της ίδρυσης της βιβλιοθήκης. Ιδρύεται το 1993 επί Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμος η κ Δέσπω Μασούρεκκου. Καταρτίζεται επιτροπή βιβλιοθήκης, καθιερώνεται πρωινό για τα παιδιά του δημοτικού και με εισήγηση Γιώργου Κιτρομηλίδη και Μαρίας Μιχαηλίδη ιδρύεται ο Όμιλος Φίλων της Βιβλιοθήκης το 1997-98.

Πρώτο κτίριο ως το 2014 το οίκημα που παραχώρησε η ΣΠΕ Στροβόλου απέναντι από τον Ι.Ν. Παναγίας Χρυσελεούσας και δεύτερο από το 2014 ολοκληρωμένο το νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης,  προέκταση του αναπαλαιωμένου κτηρίου του ιστορικού πρώτου σχολείου του Στροβόλου,  πρώην κτήριο του Δημαρχείου- τώρα Πολιτιστικό Κέντρο. Οι εκδηλώσεις του Ομίλου, όπως όλοι ξέρετε, γίνονται σ’ αυτό.
Εκατόν τριάντα   εκδηλώσεις, επετειακές, εθνικές, μουσικά έργα, θεατρικές σκηνές, εκθέσεις βιβλίου, διαλέξεις , προβολή συγγραφέων, τιμητικές εκδηλώσεις, συνεργασίες με τον κόσμο του πνεύματος.
Θα πρέπει να γίνει όμως και αναλυτικός ο απολογισμός, γι’ αυτό ακολουθεί στο Λεύκωμα  η ενότητα
ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ
Α΄ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Την έκθεση πεπραγμένων ανέλαβε ο Χριστάκης Ρούσος, αντιπρόεδρος του Ομίλου. Μια πρωτότυπη σύλληψη.  Σε είκοσι περίπου σελίδες  με τις εικόνες των βιβλίων που παρουσιάστηκαν, ημερομηνία, τίτλο, συγγραφέα, εκδοτικό οίκο, όνομα και ιδιότητα παρουσιαστή. Έτσι έχουμε εποπτική παράσταση όλων των βιβλίων από τα οποία οι Φίλοι και πλήθος κόσμου πήραν μια πρώτη γεύση. Σκοπός των παρουσιάσεων να κεντριστεί το ενδιαφέρον των συγκεντρωθέντων, να τα αποκτήσουν και να τα διαβάσουν.
Β΄ενότητα, Αφιερώματα σε πρόσωπα και επετείους. Παρουσιάζει η Δήμητρα Δημητρίου, Γραμματέας του Ομίλου Φίλων της Βιβλιοθήκης. Ύστερα από μια γενική εισαγωγή, επιχειρείται μια ταξινόμηση της δράσης με αναφορά σε Κύπριους, Ελλαδίτες και ξένους λογοτέχνες μέσα από μελέτες ή προσωπικές μαρτυρίες των ομιλητών. Πολλοί τιμήθηκαν, πολλές ομιλίες έγιναν στα είκοσι χρόνια  και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις ευκαιριακές. Αδρομερείς αναφορές στο πολύπτυχο αυτό έργο και παντοίο το φωτογραφικό υλικό, που μας φέρνει στη μνήμη με πολλή αγάπη ανθρώπους που χάσαμε.
Την γ΄ενότητα, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, παρουσιάζει ο Φρίξος Μιχαηλίδης και η Μαρίνα Μακαρίου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου. Για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας οργανώθηκαν πολλά  προγράμματα και εργαστήρια. Πλούσια τα θέματα, επίκαιρα:  διαλέξεις, εργαστήρια, πρακτικές εφαρμογές θέτουν γερά θεμέλια στη ζωή των μικρών μαθητών και συντελούν στη χάλκευση χαρακτήρων και στη λειτουργία υγιών σχέσεων με τους συνανθρώπους και τη φύση.
Η δ΄ενότητα αναφέρεται στις εκθέσεις βιβλίων. Παρουσιάζει η Έλενα Μαυρογένη. Μιλούμε για περισσότερες από τριάντα εκθέσεις βιβλίων με ενδιαφέροντα θέματα.
Ε΄ενότητα, οι Καλλιτεχνικές δράσεις, δραστηριότητες του Ομίλου για τις οποίες γράφει ο Στέλιος Στυλιανού, με αναφορά σε εικαστικές εκδηλώσεις, μουσικές, χορωδιακές, θεατρικές, κινηματογραφικές και κουκλοθέατρο.
Ως τώρα θαυμάζουμε μια πλούσια σε παραγωγικές εκδηλώσεις εικοσαετία, μια εθελοντική προσφορά του Ομίλου στους δημότες του Στροβόλου και της ευρύτερης Λευκωσίας.
Ακολουθούν οι χαιρετισμοί από φίλους του Ομίλου, αποσπάσματα, ποιήματα. Κείμενα ενδεικτικά της αγάπης, της εκτίμησης, της αποδοχής της αξίας προς το έργο και την προσφορά. Γράφουν πρώην δήμαρχοι, πρόξενοι, επίτροποι, πρόεδροι συνδέσμων και πνευματικοί εργάτες, ομολογίες θαυμασμού στο ολοζώντανο και ζωηφόρο ποικίλο έργο.
Τελευταίο κείμενο του λευκώματος για τον Εθελοντικό Πολιτισμό, της πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κλαίρης Αγγελίδου. Είναι ένα δοκίμιο για τον πολιτισμό και τους εθελοντές εργάτες του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, το βυζαντινό και τον νεότερο ως το παγκόσμιο, με τους εθελοντές δικτυωμένους και πρωτοπόρους αγωνιστές σε όλα τα προβλήματα της πολυδαίδαλης ζωής.
Το λεύκωμα τελειώνει με δυο στήλες των πνευματικών δημιουργών που έχουν φύγει από τη ζωή. Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες υποβλητικές, το οπισθόφυλλο σήμα κατατεθέν.
Ευχόμαστε συνεχή πρόοδο στον Όμιλο Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου και δύναμη στα μέλη για νέα πολιτιστικά ανεβάσματα που εύλογα αναμένονται.
Ευχαριστώ