Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ο γκρεμός και το ρέμα


Ο γκρεμός και το ρέμα

Στέλιος Παπαντωνίου

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμένει άλυτο το κυπριακό κανένας δεν ξέρει. Τουλάχιστον με την υπογραφή μας λύση δεν βλέπεται στο προσεχές μέλλον. Ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του μας είπε και το γιατί. Πρώτον, η ως τώρα λύση που διαγραφόταν στον ορίζοντα ήταν και είναι μη λειτουργική. Με τις πρώτες προστριβές όλα θα σωριαστούν, παιχνίδια ανίδεων παιχτών. Και δεν είναι λειτουργική, γιατί οι τουρκοκύπριοι θέλουν να έχουν λόγο παντού, θετική ψήφο τους σε όλα όσα συζητούνται, και άσχετα ακόμα με την ίδια την καθημερινότητα, τα συμφέροντα και τη ζωή τους.

Γι’ αυτό κι ο Πρόεδρος σκέφτηκε αυτό το δικαίωμα να το έχουν μόνο και μόνο σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους και των συμφερόντων τους. Ο ίδιος έφερε το παράδειγμα πως, αύριο που θα συζητείται έστω ο αγωγός  EastMed (The Eastern Mediterranean (EastMed) pipeline project is an offshore/onshore natural gas pipeline that will directly connect the East Mediterranean gas resources to the European gas system) είναι βέβαιο πως οι τουρκοκύπριοι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα προβάλλουν συνεχώς εμπόδια, αν δεν αποφασιστεί να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Η οποία επιζητεί να καταστεί κέντρο ενεργείας και ελέγχου των ενεργειακών πηγών και διόδων της περιοχής. Γι’ αυτό και θα απορρίψουν λογικά τις προτάσεις του Προέδρου, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούν τη μη συμμετοχή τους και με βαρύνουσα γνώμη σε ενεργειακά θέματα.

Έχουμε λοιπόν δύο τα κρατούμενα, η μία λύση για την οποίαν για χρόνια κατευθύνονταν οι ημέτεροι ως τυφλοί και κωφοί θα είναι μη λειτουργική, και η εισήγηση του Προέδρου για να γίνει λειτουργική δεν θα γίνει αποδεκτή από τους τουρκοκύπριους γιατί δεν θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Οδηγούμαστε κατ’ ευθείαν έτσι σε μη λύση, η οποία όμως θα δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να τουρκοποιεί όλο και περισσότερο τα Κατεχόμενά μας εδάφη. Εμείς θα παρακολουθούμε μπαινοβγαίνοντας μέσω των ελεγχομένων οδοφραγμάτων.  

Προς το παρόν φτάσαμε και πάλι στο σημείο να βλέπουμε ολοκάθαρο τον γκρεμό και το ρέμα. Λανθασμένες διαδρομές, λανθασμένες πολιτικές, μέθοδοι, τακτικές.

Ευτυχώς, όπως είπε ο Πρόεδρος, ο καθένας δικαιούται να λέει τη γνώμη του. Κι όπως παλαιότερα έλεγαν, η Τουρκία θέλει ένα αμιγές τουρκικό κράτος στο βορρά κι ένα ποικιλόχρωμα κατασκεύασμα ή άχρουν άοσμο άγευστο στο νότο. Για να μπορεί να ελέγχει και το χώμα και το νερό και τον αέρα και τα αέρια.

Έσο έτοιμος. Μη βγάλεις τα μάτια, μη σε στραβώνουν οι πολλές συναθροίσεις των ηγεμόνων, οι πολλές ζητωκραυγές, τα φτηνά καταστήματα και βενζινάδικα που σε περιμένουν, αυτά δεν είναι τίποτε, κάπου πολύ κοντά σου, μπροστά σου, μέσα σου, υπάρχει μια κολυμβήθρα, ξαναμπές και ξαναμπές, να καθαριστείς από τη σκουριά της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, χρηματοδοτούμενης, προμελετημένης, σχεδιασμένης λεπτομερώς, μπες και ξαναμπές στην κολυμβήθρα να αναβλέψεις, ο άνθρωπος γεννήθηκε για να είναι ελεύθερος, διακηρύξεις επί διακηρύξεων, αυτός ο σκοπός, ο στόχος, η Ιθάκη, η Κύπρος σου.  Έσο έτοιμος.