Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

αγιος Λουκάς ιατρός

 

Γιώτα Παρασκευά -Χατζηκώστα, ‘Ενα Νέο Αστέρι στον Ουρανό, ο Άγιος Επίσκοπος και Γιατρός Λουκάς Βοϊνο -Γιασενέτσκι, εν πλω

Το βιβλίο μας παρουσιάζει με σεβασμό και σε πλούσια γλώσσα  τον μεγάλο ταλαντούχο χειρουργό ιατρό, επιστήμονα ερευνητή και επίσκοπο, τώρα γνωστό άγιο Λουκά τον ιατρό,  ο οποίος έζησε την εποχή της ρωσικής επανάστασης, του β΄ παγκοσμίου πολέμου, την εποχή του Στάλιν και του Χρουτσώφ, αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι στον Χριστό και στην Παναγία, στην Ιατρική και την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο.

Αναγνωρισμένος χειρουργός και επιστημονικός ερευνητής στα θέματα του πύου υπέστη κατά τη διάρκεια της ζωής του  διωγμούς λόγω της χριστιανικής του προσήλωσης, αλλεπάλληλες εξορίες και βάσανα στα άκρα της γης. Ύστερα από τον θάνατο της  γυναίκας του, τα ορφανά παιδιά του προστατεύει έντιμη γυναίκα. Χάρηκε την πρόοδό τους, αλλά ο ίδιος έζησε καταδιωγμένος από το καθεστώς το οποίο, όταν τον είχε ανάγκη, τον καλούσε να θεραπεύσει υψηλά ιστάμενους. Με υπογραφή του ίδιου του Στάλιν σώθηκε από βέβαιο θάνατο.

Η όλη βιογραφία του προβάλλει τον θρησκευόμενο άνθρωπο που ενδυναμώνεται στις άπειρες κακουχίες  από την πίστη στον Χριστό και την αγάπη στην Παναγία.

Με άκαμπτη θέληση, πιστός στις αρχές του, ακάματος εργάτης της επιστήμης και της θρησκείας, φωτεινός δείκτης στον αγώνα για το καλό, δροσίζει τις δύσκολες μέρες μας, της πνευματικής σύγχυσης, της κακίας και της άκρατης κερδοσκοπίας.

Στέλιος Παπαντωνίου