Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Ρήνας Κατσελλή, Τζερυνιώτισσες κερυνειώτισσες

 

ΤΖΕΡΥΝΙΩΤΙΣΣΕΣ ιστόρημα, Πρώτα Σχεδιάσματα: Προσφυγιά 1991, Τελικό Κείμενο: Προσφυγιά, Νιόβρης 1997.

Με τον τίτλο Κερυνειώτισσες, μυθιστόρημα, δεύτερη έκδοση, αναθεωρημένη, 2018

 Ως προλέγει η ίδια, οι Τζερυνιώτισσες είναι κείμενο σε πρώτο πρόσωπο τριών γυναικών από την Κερύνεια, Συμπληρώνει την τετραλογία Κερύνια- Τόπος και Άνθρωπος, που άρχισε το 1960.

 Α. Κερύνεια- Ιστορική Λαογραφική Έρευνα

Β. Κερύνια -Εκ Στόματος Γερόντων, επεξεργάζεται λογοτεχνικά πρόσωπα και γεγονότα της Κερύνειας

Γ. Κερύνεια- ο Άνθρωπος/ Τόπος, βιογραφία του Κώστα Κατσελλή

Πυρήνας του βιβλίου είναι ο ίδιος ο εαυτός του, η συγγραφή από τη δημοσιογράφο Λένια βιβλίου για την Κερύνια που της αναθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας. Προεργασία υπάρχει, υλικό που της έφεραν γείτονες από το λεηλατημένο της σπίτι στην Κερύνεια, αλλά θέλει στο βιβλίο αυτό να απαντήσει στο ερώτημα «τι λογής άνθρωποι είναι οι Κερυνειώτες που αντέχουν τα βάρη;»

Κύρια πρόσωπα: Λένια, Ελένη Ερωτοκρίτου, δημοσιογράφος

Πηγή ή Ζωοδόχος Πηγή, ζωγράφος

Δόξα ή Ορθοδοξία, βουλευτής

Μαρία Πέτρου γραφέας, υπάλληλος του αντίπαλου της Δόξας στις βουλευτικές εκλογές, Παύλου Περικλείδη

 Σκελετός του έργου:  στις βουλευτικές εκλογές του 1996. Υποψήφιοι η Ορθοδοξία και ο Περικλείδης,  ο οποίος ωθεί κάποιον να κλέψει ένα φάκελο από το γραφείο της. Ο φάκελος όμως του είναι άχρηστος και αναθέτει στη Μαρία Πέτρου,  γραμματέα του, να τον ξεφορτωθεί. Η Μαρία τον παίρνει στην Πηγή. Εκεί έρχεται η Δόξα να παραλάβει τον φάκελο αλλά τον ξεχνά και παρακαλείται από την Πηγή η Λένια να τον πάρει στην Ορθοδοξία. Μαζί στο φάκελο βρίσκονται και σχεδιάσματα της Λένιας για το βιβλίο της για την Κερύνεια.

Η Λένια βλέπει πως στο φάκελο περιέχονται επιστολές προς τη βουλευτή Ορθοδοξία. Της παραδίδει  τον φάκελο, αλλά αυτή είναι έτοιμη για αναχώρηση στην Ελλάδα. Στο φάκελο υπάρχει και ένα γαλάζιο τετράδιο. Η Ορθοδοξία πετά τον φάκελο με το γαλάζιο τετράδιο και γράμμα της Πηγής στον κάλαθο των αχρήστων. Η Λενιά παίρνει από τα άχρηστα τον φάκελο και το γαλάζιο τετράδιο και αναχωρεί για την Πάφο με άδεια ύστερα από προβλήματα υγείας.

Το γαλάζιο τετράδιο αναφέρεται στην περίοδο μετά τον προεκλογικό του 1996, οπότε η Δόξα βρέθηκε στο νοσοκομείο λόγω θρόμβου στο πόδι. Εκεί γράφει ποιήματα και σκέψεις για την πολιτική ζωή. Η Ρήνα Κατσελλή, συνάδελφός της, είναι τώρα στο Στρασβούργο. Το τετράδιο τελειώνει με την Μαρία Πέτρου που την επισκέπτεται για να της παραδώσει τον κλεμμένο φάκελο, αλλά την διώχνει. Η Ορθοδοξία βγαίνει από το νοσοκομείο.

Η Λένια είναι μια άδεια στην Τσάδα. Διαβάζει τον κλεμμένο φάκελο και το γαλάζιο τετράδιο της Ορθοδοξίας. Την επισκέπτονται η Πηγή με την Μαρία Πέτρου, η οποία ετοιμάζεται για Αυστραλία. Η Μαρία παραδίδει  στην Λένια ένα φάκελο ορθογώνιο καφέ με το ημερολόγιό της. Κι έτσι μαθαίνουμε όλα τα της ζωής μας. Η Λένια διαβάζει τον φάκελο της Μαρίας μέσα στον οποίο αναφέρεται και η ιστορία του φακέλου της Δόξας, για να κλείσει ο κύκλος. Η Λένια καλείται από τον προϊστάμενό της στην εφημερίδα να πάρει συνέντευξη από την Ρήνα Κατσελλή. Αυτή της δίνει φάκελο αντί συνέντευξης. Στο φάκελο περιέχονται όσα γίνονται στο Στρασβούργο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ιστορικά γεγονότα της εποχής η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.