Τρίτη 4 Απριλίου 2023

καθαρεύουσα δημοτική

  

Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα πως στάληκαν στα σχολεία οδηγίες για την καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου που έμεινε, ώστε να έχουμε επιτυχίες στις εξετάσεις του β΄τετραμήνου. Και διάβασα:

Θέμα: Οδηγίες για σωστή αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου

Στο πλαίσιο της λήψης βελτιωτικών μέτρων για το θέμα της εξέτασης του B΄ τετραμήνου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, οι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται όπως, για τον υπόλοιπο διαθέσιμο σχολικό χρόνο, επιληφθούν όλων των απαραίτητων ενεργειών έτσι ώστε οι δραστηριότητες (σχολικοί εορτασμοί, εκδηλώσεις, δράσεις κ.λπ.) να περιοριστούν μόνο στις θεσμοθετημένες από τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, με στόχο ο διδακτικός χρόνος να αξιοποιείται όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά.

Όταν λέω πως στα σχολεία χρησιμοποιείται η καθαρεύουσα, το εννοώ.

Περίμενα να διαβάσω περίπου το εξής:

«Οι εξετάσεις του β΄τετραμήνου πλησιάζουν

Ύστερα από τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων του α΄τετραμήνου, που ήταν κατώτερα των προσδοκιών μαθητών, γονιών και διδασκόντων, καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε τον διδακτικό χρόνο που μένει, για να εμπεδώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες την διδαχθείσα ύλη και να ετοιμαστούν για τις εξετάσεις του β΄τετραμήνου, στις οποίες  αναμένουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στα κύρια σημεία της εξεταστέας ύλης, να γίνουν επαναλήψεις και  ασκήσεις, να εξοικειωθούν με δειγματικά εξεταστικά δοκίμια, ώστε να ετοιμαστούν οι μαθητές κι οι μαθήτριες για τις εξετάσεις, με ιδιαίτερη επιμονή στους αδύνατους, στους οποίους πρέπει να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Αυτή την περίοδο καλό είναι να περιοριστούν οι διάφορες άλλες εκδηλώσεις και να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στη διδασκαλία μάθηση.»

Δεν το διάβασα και το έγραψα ως δείγμα δημοτικής.