Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Δραματοποιημένα Κοιλανιώτικα Έθιμα

 Μαρούλα Γιασεμίδου Κάτζη, Δραματοποιημένα Κοιλανιώτικα Έθιμα, Λεμεσός 2022

Η Μαρούλα Γιασεμίδου Κάτζη ανήκει στους τυχερούς αλλά προπάντων στους ταλαντούχους, αφού έζησε στο Κοιλάνι σε μια εποχή που έσφυζε από ζωή και τα ήθη και έθιμα, οι δεσμοί των ανθρώπων, η επαφή τους με τη γη και με τους συνανθρώπους τους ήταν στο αποκορύφωμα, έχει όμως και τη δύναμη της δραματοποίησης αλλά και της ζωγραφικής απεικόνισης των εθίμων της εποχής, στενά δεμένων με τη γη και την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στα Κρασοχώρια.

Στο βιβλίο της πρώτα θαυμάζουμε την ζωγραφική απεικόνιση πολλών τέτοιων εικόνων, και την δραματοποίηση εθίμων ή καλύτερα της ίδιας της ζωής στο χωριό, με πρωταγωνιστές γνώριμους της ανθρώπους, ώστε απολαμβάνουν αντικειμενικοποιημένη τη ζωή τους οι παλαιότεροι και να μπορούν να παρακολουθούν όσα δεν έζησαν οι νεότεροι και όμως ρέουν στο αίμα τους, γι’ αυτό και η παιδευτική αξία του βιβλίου είναι μεγάλη, αφού οδηγεί στις ρίζες μας και στο γνήσιο τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής.

Διασώζουν όσα αγάπησαν ταλαντούχοι άνθρωποι, γι’ αυτό και η γενικότερη προσφορά τους στον πολιτισμό μας είναι άξια επαίνου. Ευχαριστήρια.

Στέλιος Παπαντωνίου