Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Χρίστου Καρύδη, Το οικονομικό αιματοκύλισμα της Κύπρου

 

Χρίστου Καρύδη, Το οικονομικό αιματοκύλισμα της Κύπρου.

Ένα οδοιπορικό προς την Τρόικα, την τιμωρία και το κούρεμα.

Ευθύνες, λάθη, παραλείψεις.

ΙΚΕΜ-ΣΕΚ Λευκωσία 2021

 

Ο Χρίστος Καρύδης στο βιβλίο του αυτό συγγράφει μια τραγωδία. Είτε την πολιτική Ιστορία της Κύπρου διαβάζει κανείς είτε την οικονομική, οδηγείται στο ίδιο τραγικό συμπέρασμα, το κοινώς λεγόμενο «άλλοι αποφασίζουν για μας.»

Στην τραγωδία μιλούμε για την Μοίρα, ως ανώτατη δύναμη της οποίας δεν ξεφεύγουν ούτε οι Θεοί. Η Ιστορία μας φανερώνει πως εμείς για αλλού κινούμε αλλά οι μεγάλες δυνάμεις αλλού μας οδηγούν, χωρίς βέβαια να αποσιωπούμε τα δικά μας λάθη ή παραλείψεις. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγείται κανείς διαβάζοντας το βιβλίο του Χρίστου Καρύδη με τίτλο «Το οικονομικό αιματοκύλισμα της Κύπρου»

Καταστάσεις που ζήσαμε επανέρχονται δραματικά, ονόματα ξένων και δικών, τα περισσότερα ανατριχιαστικά, όροι και μνήμες οδυνηρές ξυπνούν με την ανάγνωση του βιβλίου που καθαρά και εναργώς μας ανεβάζει σταδιακά στον Γολογοθά και στην κορύφωση του δράματος με ημερομηνίες που αποφεύγουμε να θυμόμαστε και λέξεις που επαναφέρουν τις πικρές εκείνες μέρες, τραυματικές εμπειρίες. Να θυμίσει κανείς τις λέξεις Μνημόνιο, κούρεμα καταθέσεων, Λαϊκή Τράπεζα, Eurogroup, Τρόικα, κατάρρευση, αξιόγραφα, Γιούγκερ, Ντράγκι, ELA, καλή και κακή τράπεζα, Χριστόφιας, Χαρίλαος Σταυράκης, Σιαρλής, δεσμεύομαι.

Ένα απόσπασμα από την ανάλυση του καθηγητή Σωφρόνη Κληρίδη, που περιέχεται στο βιβλίο με τίτλο «Η κατάρρευση του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος- μια σφαιρική θεώρηση» περιλαμβάνει τα κύρια: «Η Κύπρος και ο λαός της τιμωρήθηκαν βάναυσα από τους ευρωπαίους εταίρους… Η ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, σκόπιμη ή άλλως πως ήταν πρωτοφανής, ενώ κρίσιμα ζητήματα όπως ήταν π.χ. η άντληση ELA από τη Λαϊκή Τράπεζα εκρατούνταν στο κρυφό μέχρι να περάσουν οι προεδρικές εκλογές του 2013. Αυτή η κρυψίνοια και αυτό το κρυφτούλι το πλήρωσε πανάκριβα ο κυπριακός λαός που υπήρξε θύμα των ξένων αλλά και θύμα των δικών του πολιτικών που φάνηκαν ανεπαρκείς στα δύσκολα.»

Με την εξιστόρηση των γεγονότων, τα παραθέματα από έγγραφα, εφημερίδες, πορίσματα, με φωτογραφίες και Ημερολογιακό Οδοιπορικό ο Χρίστος Καρύδης με το βιβλίο του αποτυπώνει όχι μόνο την Ιστορία αλλά και αποκαλύπτει τους ενόχους και με μια σειρά επιλεγμένων άρθρων του μεταφέρει την αγωνία του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία και η τότε κυβέρνηση έριξε στα δίκτυα της Τρόικα την κυπριακή οικονομία (2009-2013).

Δέση κορύφωση και λύση διαδέχονται η μια την άλλη με συγγραφέα στην πραγματική αυτή τραγωδία τον Χρίστο Καρύδη.

Στέλιος Παπαντωνίου