Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

το ζητούμενο

 

Το ζητούμενο

Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οπότε μπορούμε να μελετήσουμε τη λειτουργία του πολιτεύματος αυτού με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Αν υπάρχουν και είναι σεβαστά και λειτουργούν, υπάρχει δημοκρατία, ειδ’ άλλως το πολίτευμα, έστω κι αν ονομάζεται δημοκρατία, το στηρίζουν οι λίγοι δυνατοί ποικιλοτρόπως και είναι μάλλον ολιγαρχία.

Ένα από τα σημαντικά δικαιώματα του ανθρώπου είναι αυτό του σκέπτεσθαι και εκφράζεσθαι. Το οποίο όμως δέχεται επιθέσεις πανταχόθεν, γιατί η ελεύθερη σκέψη και έκφραση φέρει στο φως πολλά κακώς έχοντα. Περισσότερο εμφανής είναι σήμερα η προσπάθεια να κατευθυνθεί ο κόσμος σε θέσεις ή “αξίες”  ανήκουστες ως τώρα, ενδυμένες με τον μανδύα του μοντέρνου. Θέματα φύλου, φυλής, γλώσσας θρησκείας, ανοχής ή μη στη γνώμη του άλλου καθοδηγούνται έτσι, ώστε να υπερνικά όχι το λογικό αλλά το σύγχρονο, το επαναστατικό και ανατρεπτικό, οπότε πάντα οι συντηρητικοί καλύπτονται για να μην ακούεται η αντίθεσή τους. Θέση όμως χωρίς αντίθεση δεν υπάρχει, γιατί τότε μόνο θα φθάσουμε στη σύνθεση των αντιθέτων, όσο δυνατόν.

Η καθοδήγηση των μαζών στηρίχτηκε σε ολόκληρη επιστήμη, και οι επικοινωνιολόγοι παίζουν τεράστιο ρόλο στη εποχή μας, όχι μόνο σε περιόδους εκλογών, αλλά και στην καθημερινή ζωή, στην αγορά των αναγκαίων ή μη, στην τοποθέτηση σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, κοινωνίας, και σε πνευματικά βέβαια, αφού και εκεί η προβολή είναι απαραίτητη ειδ΄άλλως χάνεται ή μένει άγνωστος ο δημιουργός. Και όμως η ταπεινοφροσύνη είναι αυτή που σώζει την ψυχή μας, γι’ αυτό και άξιοι δημιουργοί μπορεί να καθυστερούν στην αναγνώριση, κανένας όμως άξιος δεν χάνεται, αργά γρήγορα θα λάμψει.

Ήδη φαίνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο έγιναν πολλά πειράματα με όλους μας και αποδείχτηκε πως μπορούν να μας χειραγωγήσουν ή να μας πνίξουν από το λαιμό αν δεν υπακούσουμε. Περάσαμε ήδη μια πανδημία, αναγκαστήκαμε όλοι να προβούμε σε ενέργειες παρά τη θέλησή μας, στην πολιτική μας ζωή καταλαβαίνουμε πως τα συμφέροντα άλλων άγουν και φέρουν τους κρατούντες στα χέρια τους τις μοίρες μας, η οικονομική μας κατάσταση δεν εξαρτάται από μας, οι τιμές των αγαθών αυξάνονται και οι αξίες ουρανοκατέβατες μας εμφανίζονται ως ο νέος κόσμος στον οποίο πρέπει να συνηθίσουμε. Χαλεποί καιροί, κρίσιμοι, επαναλαμβανόμενες ακαταστασίες. Καρδίαν καθαράν. Αυτό είναι το ζητούμενο.