Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 Ο ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Πανιερώτατε, σεβαστόν ιερατείον, κυρίες και κύριοι,

Η αποψινή συγκέντρωση θα είναι καρποφόρα και ελπιδοφόρα, αφού θέμα μας είναι «Το Όραμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου», που θα μας αναπτύξει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος.  

Ως προσωπικότητα ο Πανιερώτατος είναι πολύπλευρος, Άξιος ιεράρχης, παιδαγωγός, άρα φίλος των νέων,  χημικός, θεολόγος, άριστος χρήστης της ελληνικής γλώσσας,  με φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, μέτοχος της πνευματικής κίνησης του τόπου, προπάντων γνώστης του κυπριακού όσο λίγοι, πραγματικός πατριώτης.

Γιος του ιερέα της Αθηένου Παπαχρυσόστομου,  αναγιωμένος σε εκκλησιαστικό περιβάλλον, ύστερα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε Χημεία και Θεολογία, είναι γνωστό πως διετέλεσε καθηγητής Χημείας σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ μαζί συνεργαστήκαμε στην Ανάπτυξη Προγραμμάτων, όταν συγγράφαμε σχολικά εγχειρίδια για τα παιδιά μας.

Την ιδιαίτερη αγάπη του για την Παιδεία του τόπου έδειξε και όταν θεωρήσαμε πως η φυσιογνωμία του Παγκυπρίου Γυμνασίου κινδύνευε, λόγω των οικοδομικών και άλλων σχεδιασμών. Μετέσχε σε συνεδριάσεις της ομάδας για την «προάσπιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου» και συνέχιζε να ενδιαφέρεται για το αρχαιότερο σχολείο της Λευκωσίας, απόδειξη και μια ομιλία του θαυμαστή, για τον «ρόλο του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη διαμόρφωση της ταυτότητας των μαθητών του».

Τακτικές οι παρουσιάσεις του σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, με τον κ Χρίστο Ιακώβου.

Δεν είναι όμως μόνο ένας ιεράρχης, αγωνιστής της παιδείας και του λόγου ο Πανιερώτατος αλλά και πραγματικός πατριώτης.

Η καρδιά της Λευκωσίας, με την αρχιεπισκοπή και τις παλιές γειτονιές αγίου Κασσιανού, Χρυσαλινιώτισσας, έγινε το κέντρο εκδηλώσεων εναντίον της τουρκικής κατοχής στις 19 Ιουλίου 1989. Στο εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου - ανάμεσα στα δημοτικά αγίου Κασσιανού- ο Πανιερώτατος συνελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα, φυλακίστηκε και ακολούθησε προσφυγή του εναντίον της Τουρκίας στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κακοποίηση. Η απόφαση καταδίκαζε την Τουρκία.

Την θεολογική του κατάρτιση μαρτυρούν οι ομιλίες του και οι αποστολές στις οποίες έλαβε μέρος εκτός Κύπρου εκπροσωπώντας την Εκκλησία μας.

Για το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Πάφου μαρτυρεί το εύρος της βοήθειας στον καθένα. « ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιχθήσεται.»

Τελευταία, είχα την ευκαιρία να μελετήσω μερικούς από τους λόγους του.

Πρώτα, θαύμασα τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. «Το ύφος είναι ο άνθρωπος», λένε, και τούτο μπορεί να το εξακριβώσει κανείς μελετώντας τα γραπτά του. Ευθύς, ειλικρινής, αδαμάντινος νους, λογικός, με συνέπεια, διαυγής, πειστικός, σε ένα ευρύ κύκλο θεμάτων, δείγμα της πολυμέρειας του ιδίου και του πολυσχιδούς των θεμάτων που τον απασχολούν ως ιεράρχη: Θεολογικά θέματα, ιστορικά, κοινωνικά, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία και στα προβλήματά της, με εκτίμηση και τιμή προς το παρελθόν και τους ήρωες των αγώνων μας, τους θυσιασθέντες για την Κύπρο και τον γενικότερο ελληνισμό, με απτό το ενδιαφέρον για τα σύγχρονα προβλήματα και με οραματισμούς για το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.

Ζωντανή επίσης είναι η ανάμιξή του στην πνευματική ζωή του τόπου με παρουσιάσεις βιβλίων και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, με ιδιαίτερη αγάπη προς τους νέους δημιουργούς.

Γι’ αυτό μέσα στα σχέδιά του είναι και η λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων με τα οποία θα διαφωτίζεται η νεολαία, ιδιαίτερα σε θέματα Βιοηθικής, ευθανασίας, μεταμόσχευσης οργάνων. Όραμά του να ενισχύσει τους  νέους, τους άπορους φοιτητές και μαθητές με υποτροφίες, καθώς και με τη δημιουργία Φοιτητικών Εστιών.

Ως προς το κυπριακό πρόβλημα, με ομάδα φίλων είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε πως από τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ταγούς ο Πάφου Γεώργιος ήταν από τους λίγους που μελέτησε το κυπριακό και το  γνώριζε σε βάθος και πλάτος. Υποστηρίζει  με επιχειρήματα τα δίκαια του λαού μας, γνώστης του παρελθόντος και παρατηρητής του παρόντος, με ανοιχτούς ορίζοντες και οραματισμούς για το μέλλον του αδικημένου ελληνικού κυπριακού λαού. Σανίδα σωτηρίας η εμμονή του στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως θεμέλιο της λύσης του κυπριακού, όπως φαίνεται και στις εγκυκλίους και στα διάφορα άλλα μηνύματά του.

Έτσι, με τον Πάφου Γεώργιον, η Εκκλησία θα έχει έναν εκπρόσωπο που να μπορεί να αγωνίζεται και να αντιστέκεται στις διάφορες απόπειρες επιβολής νόθων λύσεων στο εθνικό μας πρόβλημα, όσο κι αν οι θέσεις του δεν αρέσουν σε πολιτικούς ή σε μερικούς εκκλησιαστικούς κύκλους.

Ας μην ξεχνούμε όμως πως αν διατηρηθήκαμε ως τώρα Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι το οφείλουμε στην Εκκλησία και στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο.

Καρδιά της Κύπρου η Λευκωσία,  καρδιά της Λευκωσίας η Αρχιεπισκοπή και τα πέριξ, αναμένουν τον νέον Αρχιεπίσκοπο, που ελπίζουμε με την βοήθεια του Θεού και πάντων ημών πως θα είναι ο Πάφου Γεώργιος.

Απομένει σε μας ένα καθήκον, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Να πορευτούμε με καθαρή καρδιά στην κάλπη, να πείσουμε και όσους άλλους μπορούμε, ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα ποθούμενα, αυξημένα ποσοστά ψήφων στον Πάφου Γεώργιον.

Πανιερώτατε,

ευχόμαστε επιτυχίες, για να εφαρμόσετε με τη βοήθεια του Θεού και τη συμπαράσταση των πιστών το όραμά σας για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.

ευχαριστώ