Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

το παιδευτικό έργο του Πάφου Γεωργίου

 ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ κ.κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ως γνωστόν, τον καιρό της τουρκοκρατίας οι ιερείς ήταν και οι δάσκαλοι των παιδιών, αφού κοντά τους μάθαιναν γράμματα στις εκκλησιές, με τα εκκλησιαστικά βιβλία οδηγούς. Το παιδευτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου είναι πασιφανές, αφού οι ιερείς είχαν μεγάλη παιδευτική βαρύτητα στην κοινότητα, μητροπολίτες και αρχιεπίσκοποι πρωτοστάτησαν στην ίδρυση σχολείων, ελάχιστο  δείγμα ας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ιδρυτής του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Αυτή την παράδοση συνεχίζει ψυχή τε και σώματι ο Πάφου Γεώργιος με τη διδασκαλία στα σχολεία Μέσης, αφού υπήρξε καθηγητής Χημείας αλλά και συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων. Οι συνάδελφοί του με πολλή αγάπη τον αναφέρουν στις συνομιλίες τους, ως μειλίχιο, πραγματικό παιδαγωγό, σεβαστό σε μαθητές και συναδέλφους, δίκαιο στις κρίσεις και φιλάνθρωπο.

Το έργο του συνέχισε και εθνικά και θρησκευτικά, όταν αφιερώθηκε στην Εκκλησία. Γνωστή η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις εναντίον της τουρκικής κατοχής στην πορεία προς τον Άγιο Γεώργιο παρά τον άγιο Κασσιανό, η σύλληψή του από τους Τούρκους και τα επακόλουθα. Η εθνική του δράση είναι τώρα προπάντων γνώση βαθιά του κυπριακού και διαφώτιση για την ιστορία και τα σημεία στα οποία πρέπει να πατήσουμε γερά για δίκαιη λύση, και αυτά είναι η εμμονή στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλην της θρησκευτικής και ηθικής παιδαγώγησης στις εκκλησίες με τα κηρύγματα και τις εγκυκλίους του, δείγματα άριστης χρήσης της ελληνικής γλώσσας, μετέχει ενεργά στην πνευματική ζωή του τόπου με παρουσιάσεις βιβλίων και με ομιλίες σε επετείους και επιστημονικούς και πνευματικούς συνδέσμους.

Είχα την ευκαιρία να διαβάσω τελευταία λόγους του επί παντός επιστητού και θαύμασα την ευρυμάθεια, την διαύγεια στο λόγο, τη λογική δομή και ειρμό. Αποδίδει τον δέοντα σεβασμό στους ήρωες των αγώνων του έθνους, εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου σε θεολογικά συνέδρια, ασχολείται με επιστημονικά θέματα σύγχρονου προβληματισμού και ενδιαφέροντος,  θρησκευτικά, φιλοσοφικά, φιλολογικά, ιστορικά και  αποδεικνύει με το γράψιμό του πως τα κατέχει και μπορεί να εμβαθύνει και να αναλύσει νοήματα και έννοιες εκφράζοντας με παρρησία τη θέση του.

Ένας Αρχιεπίσκοπος, ως ο Πάφου Γεώργιος, αγωνιστής της ελευθερίας του τόπου και γνώστης πολλών και ωφέλιμων, με σεβασμό στο παρελθόν και ξεκάθαρους οραματισμούς για το μέλλον, στην προβληματική μας κοινωνία, θα είναι ένας ταγός σταθερός και αταλάντευτος στον ωκεανό του βίου, στη σύγχυση και στον τάραχο των ημερών μας.

Στέλιος Παπαντωνίου