Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΚΑΡΑΚΗ

 ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΚΑΡΑΚΗ

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΚΑΜΑΝΤΙΔΩΝ, Ο ΜΕΛΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΜΙΝΩΝ

Τρία βιβλία στη σειρά, μια τριλογία, ένα κατόρθωμα συγγραφικό.

Χρόνος, από την αγγλοκρατία, 1878, με έμφαση στο 1955 – 59, αφού ο πατέρας της ηρωϊδας είχε πάρει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα. Ο πατέρας  γυμνασιάρχης. Τόπος Κύπρος και Ελλάδα.

Η Ιστορία της Κύπρου απλώνει ρίζες σε όλο το έργο και στα τρία βιβλία, με αποκορύφωμα το 1974, το πραξικόπημα, την εισβολή, τα αεροπλάνα Νοράτλας, τον θάνατο του ανδρός της ηρωίδας. Η Ελένη συνεχίζει  τη ζωή με τα δίδυμα παιδιά της και τον ευτυχή σταθμό της ζωής τους, η συμφιλίωση με τους ανθρώπους και τη μοίρα.

Η διαδρομή στον χρόνο της οικογένειας συμβαδίζει με τα ιστορικά δρώμενα και τις κοινωνικές ποικιλίες, με τη μόδα, τα τραγούδια, την πολιτιστική κίνηση.

Το μοτίβο που δένει όλο το έργο, τα κυκλάμινα, σημάδι  λυρικότητας,  ομορφιάς, φαντασίας, της πνευματικότητας της ζωής. Αυτά  ανοίγουν διάπλατα παράθυρα στην ποιητική πνοή του έργου.

Η δυναμική εξέλιξη των ανθρώπων του τόπου ωθεί το έργο στο μέλλον, με τα απρόβλεπτά του, με αγωνίες και κορυφώσεις.

Σε όλα τα κεφάλαια, φροντισμένες προμετωπίδες εισάγουν στην υπόθεση, ενώ  στα ενδιάμεσα, λυρικά ιντερμέδια  φαντασίας ανοίγουν ορίζοντες στο αόρατο.

Ο χρόνος κεντάται με τα ήθη και έθιμα που παρακολουθούμε στην ομοιότητα ή αλλαγή τους με τα χρόνια, ενώ συνοδεύουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που σφράγισαν τον χρόνο με διακριτά και καθοριστικά μηνύματα.

Οι προσωπικές σχέσεις, οι οικογενειακές και επαγγελματικές, βελονιάζονται  στον ιστορικοκοινωνικό καμβά.

Η συγγραφέας έχει μελετήσει περισσότερο κι από έναν επιστήμονα ιστορικό το κυπριακό πρόβλημα που μπορούμε να το παρακολουθήσουμε ζωντανά, μέσα από τις συζητήσεις των προσώπων του έργου ή με άλλους έξυπνους τρόπους, που η εφευρετική συγγραφέας βρίσκει, ώστε η ροή του όλου να οικονομείται.

Τα πάθη του ελληνισμού, ιδιαίτερα η προσφυγιά, επανέρχονται με τους συγγενικούς δεσμούς με τη Μικρά Ασία.

Γεωγραφία και Ιστορία, πόλεις και χωριά, Κρήτη και Κύπρος,  Αθήνα Ελλάδα, πόλεμος και ειρήνη, η διεθνής πολιτική ζωή, μια πολυτάραχη περίοδος της Ιστορίας μας προσφέρεται από την μελετημένη και εμπνευσμένη γραφίδα της Μαρίας Περατικού Κοκαράκη στα τρία βιβλία της, στις 1500 περίπου σελίδες, προς έπαινον της χαλκέντερης  συγγραφέως.

Στέλιος Παπαντωνίου